Kerk & religie

Zuidelijke anglicanen: We zijn niet één in het geloof

„We zijn vrienden, maar niet één in zaken van het geloof”, concludeerde bisschop Justin Badi (Soedan), voorzitter van de Global South Fellowship of Anglican Churches (GFSA) zondag, op de laatste dag van de Lambethconferentie in Canterbury.

Redactie kerk
8 August 2022 11:17
Welby. beeld AFP, SIMON DAWSON
Welby. beeld AFP, SIMON DAWSON

Badi gaf een toelichting op een elf pagina’s tellend communiqué dat de GFSA aan het eind van de conferentie naar buiten bracht. Daarin stellen de anglicanen van het zuidelijk halfrond dat ze vanwege de controverse over gender en homoseksualiteit de anglicaanse gemeenschap niet willen verlaten, maar dat ze ook niet „samen kunnen wandelen” met hen die „een leer hebben omarmd die niet in overeenstemming is met het fundament van de apostelen en profeten.”

Badi sprak over een „klaroenstoot” die de GFSA wil laten klinken. De zuidelijke anglicanen roepen voorstanders van homoseksuele relaties en van geslachtsverandering op om „alsjeblieft terug te keren naar de goede weg.” Afscheiden wil de GSFA zich niet. „We ontmoeten elkaar op dezelfde manier als we moslims ontmoeten”, zei Badi. „We zijn vrienden, maar in zaken van het geloof zijn we niet één.”

Het meningsverschil over hoe om te gaan met lhbt’ers overschaduwde vorige week de gehele Lambethconferentie, een vergadering van 650 anglicaanse bisschoppen van over de hele wereld. Er werd op dit punt geen overeenstemming bereikt. Een minderheid van de bisschoppen, hoofdzakelijk uit het noordwestelijke deel van de wereld, ondertekende een verklaring die uitgaat van de „heiligheid van lhbti-liefde in toegewijde relaties.” Die verklaring was eind vorige week door 140 van de 650 bisschoppen getekend, onder wie bisschoppen die zelf met een man samenwonen.

Een ruime meerderheid van de bisschoppen daarentegen wil onverkort vasthouden aan een verklaring van de Lambethconferentie van 1998, waarin de homoseksuele praxis wordt afgewezen als onverenigbaar met de Bijbel. Conferentievoorzitter Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury, benadrukte vorige week overigens dat deze verklaring nog steeds overeind staat.

Welby sprak zondag, op de slotbijeenkomst van Lambeth, nogmaals zijn verdriet uit over het feit dat bisschoppen uit Nigeria, Oeganda en Rwanda helemaal niet naar de conferentie kwamen uit protest tegen vooruitstrevende ideeën over gender en homoseksualiteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer