Kerk & religievijf vragen aan jan vreeken

Stichting Ismaël: Verschil gemaakt na explosie in Beiroet

„Op een bescheiden manier heeft Stichting Ismaël verschil kunnen maken in Beiroet”, vertelt bureaumanager Jan Vreeken (57). Deze zomer publiceerde de stichting het eindverslag van de landelijke campagne ”Hulp via kerken in Beiroet”. Vijf vragen aan Vreeken.

6 August 2022 13:52
Bijbelwinkel vlak bij de haven van Beiroet, waar de dakconstructie is vernieuwd na de explosie. beeld Stichting Ismaël
Bijbelwinkel vlak bij de haven van Beiroet, waar de dakconstructie is vernieuwd na de explosie. beeld Stichting Ismaël

De Libanese hoofdstad werd dinsdag 4 augustus 2020 getroffen door een explosie. Duizenden mensen raakten gewond, meer dan tweehonderd kwamen er om het leven. Stichting Ismaël, een interkerkelijke stichting met als missie het Woord te verkondigen in het Midden-Oosten, wilde na de ramp hulp bieden. De fondsenwervingsactie resulteerde in het bedrag van 206.000,00 euro.

Met dankbaarheid kijkt Vreeken terug op de campagne. „In korte tijd kreeg de nood van de mensen in Beiroet een plaats in de harten van reformatorisch Nederland. Zo konden wij, via de kerken in Beiroet, verschillende projecten financieren. Tijdens onze reis in januari 2022 hebben wij geconstateerd dat deze naar tevredenheid zijn uitgevoerd. Daarvoor is dankbaarheid op zijn plaats.”

Hoe is de situatie nu, twee jaar na de explosie, in Beiroet?

„Als je door de Libanese hoofdstad loopt, zie je bijna geen verwoeste gebouwen meer. De directe gevolgen van de explosie zijn nauwelijks zichtbaar. Toch zijn de problemen niet over. Na de burgeroorlog die woedde van 1975 tot 1990 wilde het land weer opbouwen. Door politieke onrust, de komst van 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen en de gevolgen van de coronacrisis, lukte dit niet. In Libanon heerst een grote economische crisis, veel mensen zijn arm.”

Waarin was de hulp die Stichting Ismaël aanbood uniek?

„Onze kernactiviteit is de blijvende doorgang van de Woordverkondiging. We wilden er als stichting alles aan doen om het Evangelie in Beiroet te blijven laten klinken. Concreet betekende dit dat een kerkgebouw in goede staat moest zijn. In de vijf gemeenten waar wij geld aan hebben gegeven, kon men geen diensten meer houden. Zo waren de beklede banken door al het kapotte glas onherstelbaar beschadigd. Naast de financiering van kerkgebouwen hebben wij de focus gelegd op de noodzakelijke pastorale en geestelijke zorg. Ook is een deel van de hulp besteed aan herstel van huizen, en acute hulp aan de inwoners van Beiroet.”

In het eindverslag staan verschillende kerken die hulp hebben gekregen. Hoe bepaalde u welke gemeente geld zou ontvangen?

„Wij hebben ons netwerk in Beiroet benaderd. Als organisatie staan wij voor kleinschaligheid, we werken vraaggestuurd. Zo hoorden wij van een Bijbelwinkel vlak bij de haven waar de explosie plaatsvond. De winkel was zwaar beschadigd. Er was een nieuwe dakconstructie nodig. Wij hebben er één op één voor gezorgd dat de winkel weer veilig was.”

De missie van de stichting is moslims te bereiken. Is dit speerpunt ook in dit project naar voren gekomen?

„In eerste instantie was dit geen evangelisatieproject. Maar christenen willen, waar mogelijk, het Evangelie verspreiden onder ongelovigen. Daarom hebben wij een boekje uitgedeeld waarin 52 vragen en antwoorden staan over het christelijk geloof. Libanese pastoraal werkers hebben dit tijdens bezoeken aan de bevolking gegeven.”

18488125.JPG
Jan Vreeken. beeld Gerben Vat

In hoeverre is het project afgerond?

„In het kader van nazorg is het project ”Providence” opgezet om ook in later stadium hulp te bieden aan hen die het zwaar hebben. Door de grote economische problemen in Libanon wordt het nut van dit project des te meer ervaren. Stichting Ismaël biedt het nazorgtraject nog steeds aan, maar wij financieren dit niet meer vanuit de campagne ”Hulp via kerken in Beiroet”.”

Jan Vreeken (57), bureaumanager bij Stichting Ismaël, over het eindverslag ”Hulp via kerken in Beiroet”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer