Visser Victor vangt verrassende vondst
Visser Victor Ayal (40) keek vreemd op toen hij deze week op de Waddenzee vanaf een garnalenkotter een boegbeeld opviste. Het houtsnijwerk is mogelijk een afbeelding van een krijger met een Frygische muts.
Nederlandse zeelieden zetten die houten vechtersbazen in de zeventiende eeuw op de voorkant van hun schip in de strijd tegen Spanje. Ze dienden als symbool voor hun teruggewonnen vrijheid. De Frygische muts komt oorspronkelijk uit de Romeinse tijd. De Frygiërs werden als slaven van de Romeinen kaalgeschoren. Wie van slavernij bevrijd was, droeg daarom zo’n muts.
Kunt u het moment beschrijven dat u het beeld opviste?
Ayal: „Normaal gesproken legen we de netten in stortbakken. Van daaruit begint de verwerking. Grote stukken hout moeten we met de hand uit de bakken halen en overboord gooien. Het beeld lag al bijna in zee tot een paar ogen me aankeken. Ik heb het houtsnijwerk schoongespoten en een foto op Twitter gezet met de vraag wat voor beeld dit is. Ik hoopte dat er vijf of zes mensen zouden reageren, maar het werden er ruim 500. Mensen zeiden de vondst avontuurlijk te vinden en wilden weten waar het beeld vandaan komt. Ik heb nu ruim 4000 volgers op Twitter. Eerst waren dat er zo’n 300.”
Wat dacht u toen u het beeld vond?
„In eerste instantie had ik geen flauw idee. Ik had nooit gedacht dat het zo bijzonder zou zijn als nu blijkt.”
Hoe beleeft u de massale aandacht voor uw vondst?
„Als ik van tevoren had geweten dat het zo’n circus zou worden, had niets op Twitter geplaatst. Ik krijg talloze berichten en telefoontjes, maar ik heb niets met media-aandacht.”
Wat gaat er nu met het beeld gebeuren?
„We zouden het kunnen verkopen. We kregen een bedrag geboden waar we met z’n drieën als kotterbemanning een hele mooie vakantie van kunnen vieren. Maar daar laat ik me verder niet over uit. Waarschijnlijk gaat Barry naar een museum of een archeoloog. Of dat nog geld oplevert, weet ik niet. Het belangrijkste is nu dat we het beeld goed conserveren.”
Hoe komt u bij die naam?
„Barry het boegbeeld, dat bekt goed. Dat kwam zomaar ineens in me op.”
In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws