Gg Naaldwijk 75 jaar: streekgemeente in het Westland
De gereformeerde gemeente in Naaldwijk bestond zondag 75 jaar. De streekgemeente in het Westland was al die tijd vacant. „Als we niet zouden geloven dat de Heere alles bestuurt, zouden we niet meer beroepen.”
In de kerkenraadskamer hangt een serene rust. In het midden staat een grote tafel met zes stoelen. In de boekenkast staan de catechismusverklaringen van ds. A. Moerkerken, ds. H. Paul, ds. Chr. van der Poel en ds. J. van Haaren gebroederlijk naast elkaar. „Die gebruiken we voor de leesdiensten. Andere preken worden door de ouderlingen zelf uitgezocht”, zegt ouderling A. G. Bregman.
Aderlating
De geschiedenis van de gemeente in Naaldwijk begint in 1936 en vindt haar oorsprong in de christelijke gereformeerde kerk in ’s-Gravenzande. Vanwege een leerverschil over de prediking leggen dat jaar twee ambtsdragers hun ambt neer en zeggen hun lidmaatschap op. Vanaf dat moment worden er leesdiensten gehouden in ’s-Gravenzande, op advies van ds. P. Honkoop. Een zondagse wandeling van Naaldwijk naar ’s-Gravenzande is vooral in de wintertijd een hele opgave. In juli 1947 wordt Naaldwijk daarom een zelfstandige gemeente, bestaande uit 31 leden en 54 doopleden.
Momenteel telt de gemeente een kleine 150 leden, aldus Bregman. „In de loop van de jaren groeide het ledental naar bijna 200 in 2000. Vanaf dat jaar loopt het weer wat terug. Jongeren trekken nogal eens weg, vooral omdat hier moeilijk werk of een huis te vinden is. En als een gezin van vier personen de gemeente verlaat, is dat voor ons een hele aderlating.”
De gemeente heeft het karakter van een streekgemeente. Ook mensen uit Maasdijk, Poeldijk, Monster, Maassluis en het grensgebied van ’s-Gravenzande kerken in de Naaldwijkse gemeente.
In het kerkgebouw aan de Anjerlaan is het stil. Voorin het gebouw, iets uit het midden, staat de preekstoel. Achterin prijkt een pijpenfront boven de ingang. In 1980 werden de entree en de hal uitgebreid en een zaal gebouwd. De schuifwand naar de zaal staat open. Bregman: „De stoelen staan nu nog in de opstelling zoals we die gebruikten in de coronatijd. De hele gemeente kon zo op veilige afstand van elkaar toch iedere zondag samenkomen. Voor nu laten we het maar staan, wellicht is het straks toch weer nodig.”
Beroepen
De zaal wordt ook gebruikt voor het geven van de catechisatielessen en door de vrouwenvereniging. Op het gebied van jeugdwerk werken de gemeenten van Naaldwijk en ’s-Gravenzande nauw samen. Het beroepingswerk is wel gescheiden. Tweemaal per jaar beroept de gemeente van Naaldwijk een predikant of student. Is het niet moeilijk en teleurstellend dat er altijd een bedankje komt? Bregman ziet dat niet zo. „Als we niet zouden geloven dat de Heere alles bestuurt, zouden we niet meer beroepen. Daarbij: ook al zitten we hier niet in het hartje van de Biblebelt, we hebben tegenwoordig vaak op zondag wel een predikant of student die –meestal één maal– voorgaat. Ook in de weekdiensten hebben we regelmatig een predikant.”
Het jubileum wordt bescheiden herdacht. „We geven geen herdenkingsboek uit. We hopen in een kerkdienst eind deze maand aandacht te besteden aan het jubileum. Dat doen we bewust niet in vakantietijd, zodat de hele gemeente aanwezig kan zijn.”