Zakelijke watergebruikers: geen problemen door droogte, wel alert
De droogte in Nederland zorgt nog niet voor grote problemen voor zakelijke gebruikers van water, zoals bedrijven in de industrie. Dat zegt directeur Water Roy Tummers van de VEMW, belangenbehartiger van de zakelijke energie- en watergebruikers. „Maar deze droogte moet niet te lang gaan duren want anders wordt het wel problematisch.” Alertheid is daarom geboden, aldus Tummers. De droogte komt bovenop de problemen die de industrie al heeft met de gascrisis in Europa.
De overheid kondigde woensdag aan dat Nederland officieel te maken heeft met een watertekort door de grote droogte. Tummers stelt dat de droogte verschillende problemen kan veroorzaken voor zakelijke gebruikers. Zo kan er schade ontstaan aan installaties door verzilting van water omdat zout zeewater het land binnendringt. Dat geldt volgens Tummers met name voor bedrijven in het westen, waaronder in de havens van Rotterdam en Terneuzen, maar ook in Delfzijl. Als het water zout wordt kan sneller corrosie en slijtage ontstaan.
Maar ook de problemen voor de binnenvaart kunnen hinder veroorzaken, zoals bij de aan- en afvoer van grondstoffen en producten bij bedrijven, aldus Tummers. Als de waterstand sterk daalt, kunnen binnenvaartschepen minder lading vervoeren. Ook kunnen schepen vertragingen oplopen door langere wachttijden bij sluizen. Daarnaast kunnen bedrijven te maken krijgen met beperkingen bij het lozen van koelwater omdat rivieren te warm worden. Door het lozen van koelwater in warme rivieren kan milieuschade ontstaan.
Tummers stelt wel dat grote bedrijven voorzorgsmaatregelen aan het nemen zijn om beter om te kunnen gaan met droogte en watertekorten. Zo wordt efficiënter omgegaan met water door meer te besparen en proceswater te hergebruiken in plaats van te lozen. Volgens Tummers hebben bedrijven meer oog voor problemen met watertekorten sinds de extreme droogte van 2018, toen sommige bedrijven met productiebeperkingen hadden te kampen. „Dat heeft de ogen wel geopend.”
Tot de leden van de VEMW, voluit de Vereniging voor Energie, Milieu en Water, behoren grootverbruikers zoals staalbedrijven, chemische bedrijven en papierfabrieken, maar ook ziekenhuizen, universiteiten en kleinere productiebedrijven, aldus de website van de organisatie. De vereniging vertegenwoordigt meer dan de helft van het totale zakelijke energie- en watergebruik in Nederland.