TUK wil Rijk verzoeken om bijdrage
Het curatorium van de Theologische Universiteit Kampen (TUK) van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) stelt de komende generale synode, in 2005, voor om van de overheid een jaarlijkse bijdrage voor de universiteit te vragen voor maximaal 50 procent van de totale begroting.
Dat meldt het curatorium in een donderdag verspreid persverslag van zijn vergaderingen op 11 en 25 november.
Op de tafel van de vorige generale synode, die van Zuidhorn (2002), lagen twee rapporten met betrekking tot het aanvragen van subsidie voor de TUK: een meerderheids- en een minderheidsrapport. De meerderheid van het curatorium vond dat het geen aanbeveling verdiende om de predikantsopleiding geheel of gedeeltelijk te laten subsidiëren door de overheid, maar dat voor andere activiteiten wel een beroep op de overheid kon worden gedaan. Een minderheid meende dat het onderscheid tussen de predikantsopleiding en andere activiteiten niet helder en in de praktijk niet werkbaar was en achtte het daarom beter om in het geheel geen subsidie te vragen. De synode van Zuidhorn beperkte zich tot het geven van een vervolgopdracht met betrekking tot deze zaak.
Het curatorium heeft zich daarna diepgaand met deze vervolgopdracht beziggehouden, zo schrijft het. Alle curatoren stemmen ermee in dat uit de Schrift geen verbod op het vragen van subsidie af te leiden is. Volgens de meerderheid van het curatorium blijft de band met de kerken (ook in financieel opzicht) hecht, zelfs wanneer er een substantiële bijdrage van de overheid gevraagd wordt. „Daarom stelt het curatorium nu aan de synode voor om een jaarlijkse rijksbijdrage voor de universiteit te vragen voor maximaal 50 procent van de totale begroting.” In het rapport aan de synode wordt breed op dit onderwerp ingegaan.
Het verslag meldt verder dat er per 1 september 2005 een vacature zal ontstaan voor de klassieke talen, doordat prof. drs. J. A. Meijer in de loop van volgend jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Prof. Meijer is op persoonlijke titel buitengewoon hoogleraar. In de vacature zal een universitair docent worden benoemd. Het is de bedoeling dat deze ook aan de Theologische Universiteit Apeldoorn van de Christelijke Gereformeerde Kerken gaat werken. Via een advertentie zal de vacature onder de aandacht worden gebracht.
De financiële situatie van de TUK blijkt zorgen te baren. „Als gevolg van de besluitvorming op de synode van Zuidhorn moest ingeteerd worden op de financiële reserves. In het lopende jaar zullen de reserves vrijwel uitgeput zijn.”