Binnenland

Kabinet trekt 21 miljoen uit om ggz-patiënten aan werk te helpen

Het kabinet trekt voor 2022 en 2023 in totaal 21,5 miljoen euro uit voor het aan een baan helpen en vervolgens coachen van patiënten uit de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Redactie politiek
3 August 2022 08:06Gewijzigd op 3 August 2022 11:16
Minister Schouten (Participatie). beeld ANP, Bart Maat
Minister Schouten (Participatie). beeld ANP, Bart Maat

Dat staat in een begin deze week gepubliceerde conceptregeling van minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen).

„Het kabinet wil een beweging doorzetten om mensen met een psychische aandoening zo veel mogelijk mee te laten doen in de samenleving”, schrijft de bewindsvrouw. „Indien mogelijk in de vorm van betaald werk, want werk kan een positief effect hebben op de psychische gezondheid.”

Volgens Schouten lukt het „veel beter” om mensen met psychische aandoeningen aan het werk te helpen als gemeenten en het UWV met partijen in de ggz samenwerken.

De regeling richt zich op de door ggz-instellingen zelf ontwikkelde IPS-methode (individuele plaatsing en steun). „IPS behelst een integraal traject van zorg, re-integratie en jobcoaching, startend vanuit een GGZ-instelling”, zo valt te lezen. De subsidie geldt voor de kosten van re-integratie en jobcoaching. Doel van de regeling is dat IPS-trajecten vaker worden ingezet voor de zogeheten gemeentelijke doelgroep. Het Rijk draagt de ene helft van het budget bij; gemeenten via het Gemeentefonds de andere helft. Met het bedrag kunnen naar verwachting zo’n 2225 trajecten worden betaald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer