Limburg wil geen windmolens in buurt Einstein Telescoop
De provincie Limburg wil niet dat er in de buurt van de gewenste plek voor de Einstein Telescoop in Zuid-Limburg windmolens worden gebouwd. Ook willen Gedeputeerde Staten (GS) een onderzoeksplicht voor nieuwe initiatieven op het gebied van mijnbouw en ontgrondingen in de buurt van de plek waar het observatorium voor zwaartekrachtsgolven moet komen. GS stelden een nieuwe omgevingsverordening op waarin deze bepalingen staan en die ligt nu ter inzage. In december hakken Provinciale Staten de knoop door.
De telescoop bestaat uit onder meer drie tunnels van elk 10 kilometer lang, die een paar honderd meter onder de grond komen. Wetenschappers denken hiermee meer aan de weet te komen over het ontstaan van de aarde en het heelal.
Maar om een kans te maken het prestigieuze project binnen te halen moet er sprake zijn van een stabiele bodem. En juist die stabiliteit kan in gevaar gebracht worden door de bouw van grote windmolens in de buurt van de telescoop, vrezen GS. De regio Heerlen plant windmolens op een afstand binnen 10 kilometer van het geplande telescoopproject.
Om die reden willen GS nu stoppen met alle initiatieven voor nieuwe windmolenprojecten in de buurt. „Uit eerder onderzoek blijkt dat windturbines seismische ruis kunnen veroorzaken in diepere bodemlagen. Juist in deze lagen zou de Einstein Telescoop gerealiseerd moeten worden”, aldus GS donderdag.
De beslissing waar de Einstein Telescoop komt, wordt in 2025 verwacht. Tot die tijd willen GS al wat binnen een straal van 10 kilometer de werking van de telescoop negatief kan beïnvloeden, tegenhouden. Met die maatregel hoopt het provinciebestuur de Europese concurrentiepositie voor de Einstein Telescoop te waarborgen. Eerder besloot Sardinië, ook kandidaat voor de Einstein Telescoop, voorlopig geen nieuwe windparken meer toe te staan.
Het Rijk besloot in april om met bijna een miljard euro uit het Nationaal Groeifonds een enorme impuls te geven aan de kansen om de Einstein Telescoop naar Zuid-Limburg te halen. Provincie en Rijk praten nog met de Franstalige Belgen, die vlakbij de Limburgse grens zinkmijnen willen bouwen. Die zouden het doorgaan van het project in gevaar kunnen brengen. Ook met de Duitsers wordt gepraat over plannen daar windmolens neer te zetten.