Deskundigen: Haal Judensau weg bij kerk Wittenberg
Deskundigen adviseren de kerkenraad van de stadskerk van Wittenberg om de zogeheten ”Judensau” te verwijderen.
Het omstreden reliëf aan de stadskerk van Wittenberg dateert uit de dertiende eeuw en toont een zeug met Joden die op haar spenen zuigen. De kerkenraad van de stadskerk zit met de antisemitische afbeelding in haar maag en bezint zich erop wat met het reliëf te doen.
Op 14 juni sprak het Federale Hof van Justitie uit dat het reliëf van zandsteen niet hoeft te worden verwijderd. De rechters vinden dat in de tekst op een bij het reliëf geplaatst informatiepaneel voldoende afstand wordt genomen van de betekenis van de ”Judensau”. De jood Michael Düllmann (Bonn) had een rechtszaak aangespannen omdat hij zich beledigd voelde door het beeld.
De kerkenraad heeft medio juli aangekondigd dat de parochie zich duidelijker wilde distantiëren van de ”Judensau”. Zij sprak toen uit dat een verplaatsing niet uitgesloten was.
Een groep deskundige stelt nu ook dat verplaatsing de beste oplossing is. Zij adviseert de Judensau een plek te geven in de buurt van de kerk, met een eigentijdse toelichting op de achtergronden ervan. „De inhoudelijke relatie met de geschiedenis van het christelijk antisemitisme moet daarbij worden toegelicht.”
Er zijn ook erfgoeddeskundigen die vinden dat de afbeelding juist op haar plek moet blijven, omdat het reliëf ook een onderdeel is van de (kerk)geschiedenis.
De stadskerk staat onder monumentenzorg en maakt deel uit van het werelderfgoed van de Unesco, de werelderfgoedorganisatie van de Verenigde Naties.
Een zogeheten Jodenzeug is een afbeelding van Joden in obsceen contact met een zeug. Dergelijke afbeeldingen verschenen in de middeleeuwen op meerdere plaatsen en waren bedoeld om het Jodendom en Joden –voor wie varkens onreine dieren zijn– bespottelijk te maken.