Nederlands metaalbedrijf maakt stroopkeuken voor Canada
Een baan in de metaalindustrie heeft het imago dat je er vies van wordt en dat hij op termijn verdwijnt. Onterecht, vindt Don Bac (50), directeur van BAC Machinebouw. Hij is trots op de hypermoderne stroopkeuken die klaar staat voor transport naar Canada.
In de hal van het bedrijf in Moerkapelle is hij niet over het hoofd te zien: de nieuwgebouwde keuken voor een stroopwafelbakker in Canada. Vier grote ketels waar de stroop in geproduceerd wordt, roerwerken, verwarming, pompen, besturing en leidingwerk; voor Bac bekend terrein, maar voor een buitenstaander een indrukwekkend geheel.
Om deze stroopkeuken te maken, kwam alles wat BAC Machinebouw in huis heeft bij elkaar. „Met de feedback van de vorige stroopkeuken in het achterhoofd start het ontwerp van een nieuw exemplaar”, vertelt de directeur. „We tekenen alles zelf, daarna fabriceren we de onderdelen en assembleren we het geheel.”
Bijkomende uitdaging is dat de stroopkeuken in een zeecontainer van twaalf meter moet passen om per boot naar Canada te kunnen. Noord-Amerika is namelijk een groeiende afzetmarkt voor de Nederlandse lekkernij. In de bakkerij wordt de keuken weer opgebouwd om de stroop –exact op de juiste temperatuur– te kunnen produceren.
Hamer
BAC Machinebouw werd opgericht in 2011. „We begonnen met een lege hal, een hamer en een werkbank”, blikt Bac met een glimlach terug. „Ondertussen bestaan we elf jaar. In de machinebouw werken twintig personeelsleden. Daarbij hebben we nog een tweede bedrijf, speciaal gericht op verspaning, een vorm van metaalbewerking. Dertig procent van wat daar geproduceerd wordt, gebruiken we zelf; de rest is productiewerk voor derden.”
Roestvrijstalen tanks, zoals toegepast in de stroopkeuken, worden breed gebruikt in de voedingsmiddelen- en cosmetische industrie. Bac: „Of het nu jam, hagelslag of mayonaise is, alles gaat door een tank. Dat geldt ook voor shampoo, zonnebrand en allerhande crèmes.”
In overleg met de klant zorgt het bedrijf voor de procesinstallatie: „Dat is alles wat er om de tank gebouwd is, denk aan leidingwerk wat nodig is om het product te verwarmen of te koelen. Vroeger werd een tank met water gekoeld, dat stroomde dan zo het riool in. Nu hebben we een gesloten koelsysteem. De warmte die vrijkomt gebruiken we om water voor het volgende recept op te warmen.”
Het is een voorbeeld van een duurzame ontwikkeling. Wat ook met duurzaamheid te maken heeft is de vraag van steeds meer klanten naar mogelijkheden om het gebruik van gas te verminderen. BAC ontwikkelde daarop een zogeheten thermisch oliesysteem (een systeem waarbij olie als medium voor warmtetransport wordt gebruikt) dat al voordat het personeel arriveert het water verwarmt. met het verwarmen van water. Bijkomend voordeel: het productieproces kan sneller worden opgestart.
Personeel
Tijdens de coronacrisis kreeg BAC wat minder opdrachten. „Het leek er even op dat het werk stil zou vallen”, zegt de directeur. „Toen belde een klant, hij had ons een pakketje gestuurd met een verkeerd adres erop. Degene voor wie het bestemd was, zou het bij ons ophalen.Toen die kwam, liet ik hem ons bedrijf zien. Dezelfde dag kregen we van hem een order. Zo wordt er voor ons gezorgd, dat stemt tot verwondering. Het is belangrijk om je zegeningen te tellen en te delen met het personeel.”
Goed personeel in de metaalbranche is schaars, zegt Bac. Hij zou graag zien dat meer jongeren voor een opleiding in de metaalsector kiezen. „We hebben een samenwerking met de Driestar in Gouda. Leerlingen lopen hier stage. Die proberen we vast te houden. Recent hebben we zo twee jongeren kunnen aannemen.”
Om de metaalsector te promoten moeten bedrijven zichtbaar zijn en is het belangrijk stages te stimuleren, stelt Bac. Hij roept ouders op om bij het zoeken van een studie voor hun kind de metaal niet op voorhand af te schrijven. „Het werk is niet vies en over honderd jaar bouwen we nog steeds roestvrijstalen tanks met alles wat erbij hoort.”
Inmiddels is de stroopkeuken ingepakt om naar Canada te worden verscheept. Een paar weken geleden waren familieleden en vrienden uitgenodigd om een kijkje te nemen. „Als we zo’n grote installatie klaar hebben, zijn we allemaal wat euforisch.”