Verontwaardiging na arrestatie Libanese bisschop door Hezbollah
De arrestatie van de Libanese aartsbisschop Moussa El-Hage door de Libanese veiligheidsdiensten heeft de afkeuring gewekt van de voormalige premier van Libanon, Fouad Siniora.
Siniora sprak zich maandag kritisch uit over de arrestatie die maandag 18 juli plaatshad bij de grens tussen Israël en Libanon. Moussa El-Hage had in Israël Libanese christelijke gemeenschappen bezocht, onder meer om grote hoeveelheden medicijnen en voedsel in te zamelen voor zijn land. Libanon verkeert in een economische en financiële crisis. De christelijke gemeenschappen in Israël zamelden 450.000 euro in voor hun geloofsgenoten in Libanon.
Toen de aartsbisschop terugkeerde naar Libanon via de grenspost bij Ras Naqoura, stond hem een onaangename verrassing te wachten. Tot ontsteltenis van de Libanese christenen namen de Libanese veiligheidsdiensten hem in hechtenis. Het geld en de verzamelde goederen moest hij afgeven. Twaalf uur later kwam hij door tussenkomst van de Libanese bisschoppenconferentie weer vrij, echter zonder persoonlijke bezittingen, medicijnen en de 450.000 euro. De zaak is nog niet afgedaan. Moussa El-Hage moet zich namelijk verantwoorden voor een Libanese militaire rechtbank.
Voormalig premier Fouad Siniora hekelde in een persbericht de „afwezigheid van de staat” en vroeg zich af: „Zijn de Libanezen gelijk voor de wet? Is de Libanese staat een maatstaf voor het veroordelen van haar burgers?” Deze zaak doet zich volgens hem voor „in de schaduw van de ineenstorting van het land en in afwezigheid van de staat en zijn instellingen.”
In Libanon liggen politiek en religie in elkaars verlengde. De christelijke politicus Samir Geagea stelde verontwaardigd dat de acties tegen aartsbisschop El-Hage „volstrekt onbegrijpelijk” waren. „De aartsbisschop heeft het volste recht om maronitische kloosters in het Heilige Land te bezoeken.”
Na de arrestatie van El-Hage kwamen de Libanese bisschoppen in een spoedzitting bijeen, waarbij ze de hele gang van zaken rondom een „farce” noemden. De bisschoppen eisten dat alle gelden en goederen die waren geconfisqueerd, zouden worden vrijgegeven. Ze verlangden tevens dat de rechter die opdracht had gegeven om El-Hage te arresteren, uit zijn functie zou worden ontheven.
Sommige analisten vermoeden dat Hezbollah achter de hele gang van zaken zit. De arrestatie zou een waarschuwing zijn geweest voor maronitische bisschoppen dat ze niet te ver moeten gaan met hun kritiek op Hezbollah.
Bij de parlementaire verkiezingen in mei gingen de christelijke stemmen naar de partij van Samir Geagea, die openstaat voor onderhandelingen met Israël en een fel tegenstander is van Hezbollah. De Libanese patriarch Bechara Rai liet zich in de afgelopen maanden steeds openlijker kritisch uit over Hezbollah. Vorig jaar lekte er een video uit waarin hij harde noten kraakte nadat Hezbollah raketten had afgevuurd op Israël. De patriarch zei dat geen enkele groepering het recht heeft om te besluiten over oorlog en vrede.
De arrestatie van Moussa El-Hage schept een verontrustend precedent, het eerste in zijn soort sinds de onafhankelijkheid van Libanon.