Economie

Unilever weet hogere kosten op te vangen met hogere prijzen

De hogere kosten voor ingrediënten hebben voor levensmiddelen- en verzorgingsproductenconcern Unilever weinig invloed gehad op de resultaten in de eerste helft van dit jaar. Het bedrijf achter merken als Knorr, Ola en Dove verhoogde zelf eveneens de prijzen om die extra kosten op te vangen en verwacht dat te blijven doen.

ANP
26 July 2022 08:23Gewijzigd op 26 July 2022 12:09

De prijsverhoging zorgde voor een omzetgroei van 8,1 procent, als zaken als overnames en valutawisselkoersen niet worden meegeteld. Die onderliggende omzetgroei was nog harder gestegen als consumenten door de hoge inflatie niet de hand op de knip hadden gehouden. Tegelijkertijd ziet Unilever ook dat een deel van de klanten juist duurdere producten kiest.

Ondanks mogelijk afhakende klanten verhoogde Unilever de verwachtingen voor de omzetgroei voor heel het jaar. Het concern voorziet verdere prijsverhogingen in de tweede jaarhelft. Dat kan opnieuw leiden tot een afname van het aantal verkochte producten, stelt Unilever. Maar per saldo komt het bedrijf er positief uit.

Topman Alan Jope stelt dat Unilever zo’n 70 procent van de gestegen kosten voor materialen en energie doorrekende naar klanten. „We proberen ook een deel zelf op te vangen door efficiënter te gaan werken en bijvoorbeeld minder materialen en voedsel te verspillen bij het maken van onze producten.”

Mede daardoor bleef de daling van het aantal verkochte producten beperkt, zegt Jope. „Hier hebben we de hoogste inflatie in tientallen jaren, maar als Unilever hebben we wel ervaring met hoge inflatie omdat we zaken doen in bijvoorbeeld Latijns-Amerika en Turkije.”

De totale omzet in de eerste zes maanden kwam uit op 29,6 miljard euro, een toename van haast 15 procent. Daarbij profiteerde Unilever onder meer van de verkopen in dollars die relatief meer waard werden door de dalende eurokoers. Wisselkoersen waren goed voor ruim een derde van de omzetgroei.

Door de hogere inkoopprijzen daalde de winstmarge wel licht. Maar ondanks alles bleef de nettowinst grotendeels op peil. Die ging van 3,4 miljard euro in de eerste zes maanden van vorig jaar naar 3,2 miljard euro dit jaar. De operationele winst was dit jaar in het eerste halfjaar wel hoger dan vorig jaar.

Voor de komende jaren geeft Unilever aan dat de situatie moeilijk te voorspellen is, omdat inflatie en hogere inkoopprijzen mogelijk blijven voortduren. Toch wil het concern in die jaren de winstmarges weer verhogen door onder meer kostenbesparingen, een betere productmix met meer artikelen waarop een hogere winst wordt gemaakt. Ook ziet Unilever verdere prijsverhogingen als middel om zijn doel te bereiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer