Gazprom gaat gaslevering via Nord Stream verder verlagen
Het Russische staatsgasconcern Gazprom gaat woensdag de gaslevering via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 verder verlagen, naar 20 procent van de maximale capaciteit. Volgens Gazprom is dat vanwege onderhoud aan een turbine. Momenteel ligt de doorvoer door de gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland via de Oostzee op 40 procent van de capaciteit.
Vanaf woensdag zal dan 33 miljoen kubieke meter gas door Nord Stream 1 gaan, aldus Gazprom. De pijpleiding werd vorige week weer in gebruik genomen na tien dagen van onderhoudswerkzaamheden. Voor het onderhoud van Nord Stream 1 had Rusland de gastoevoer al verlaagd naar 40 procent van het normale niveau. Toen werd de afwezigheid van een andere turbine als reden aangevoerd. Die was in Canada voor onderhoud en mocht vanwege in de tussentijd ingestelde sancties tegen Rusland niet meer terug worden gegeven aan Gazprom. Duitsland verweet Rusland dat het een politieke keuze was om minder gas te leveren.
Het Kremlin had eerder op de dag nog gezegd dat zodra de in Canada onderhouden gasturbine voor Nord Stream 1 aan Rusland is teruggegeven, die meteen zal worden geïnstalleerd. Volgens Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov kan er daarna zoveel gas „als technologisch mogelijk” is door de leiding worden gepompt. Peskov zei wel dat er meer Nord Stream-apparatuur aan onderhoud toe is.
De Duitse regering laat weten dat de verdere verlaging van de gastoevoer via de pijpleiding technisch niet te rechtvaardigen is. Berlijn heeft vaker gezegd dat Moskou gasleveringen als chantagemiddel inzet vanwege de Duitse steun aan Oekraïne.
Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs ging de Europese gasprijs maandag met 10 procent omhoog na het nieuws over de verdere verlaging van de Russische leveringen via Nord Stream 1.
De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck sprak van een „pervers spel” door de Russische president Vladimir Poetin bij de leveringen van gas. „Zijn strategie is doorzichtig. Hij probeert de grote ondersteuning van Oekraïne te verzwakken en een wig in onze maatschappij te drijven. Daarvoor gebruikt hij onzekerheid en jaagt hij de prijzen op. Daar zetten wij vastbeslotenheid en geconcentreerd optreden tegenover”, aldus Habeck tegenover het Duitse persbureau DPA.
De Europese Commissie liet weten dat het besluit van Gazprom de noodzaak onderstreept om gas te besparen. Brussel vreest dat Rusland de gasleveringen aan Europa helemaal kan gaan stopzetten als straf voor de westerse sancties vanwege de Russische invasie van Oekraïne.