BinnenlandOorlog Oekraïne

Nederlandse boer in Oekraïne gematigd hoopvol over graanexport

De export van graan uit Oekraïne zou vrij snel kunnen beginnen met reeds bevoorrade schepen die al sinds eind februari klaar liggen in de haven van Odessa, denkt Kees Huizinga, een Nederlandse boer die een groot bedrijf runt ten zuiden van Kiev. Hij denkt echter dat het wel een paar weken tot anderhalve maand kan duren voordat het vers geoogste graan het land kan verlaten.

ANP
25 July 2022 00:33Gewijzigd op 25 July 2022 08:01
Hoe snel de export kan worden hervat, hangt volgens Huizinga wel af van wat de Russen doen. beeld ANP, Sem van der Wal
Hoe snel de export kan worden hervat, hangt volgens Huizinga wel af van wat de Russen doen. beeld ANP, Sem van der Wal

Huizinga was zaterdag op een bijeenkomst met de Oekraïense minister van Landbouw en zo’n honderd tot honderdvijftig boeren. „De minister klonk wel positief. Hij was er drie uur lang en heeft van alles uitgelegd.”

Hoe snel de export kan worden hervat, hangt volgens Huizinga wel af van wat de Russen doen. „Misschien was het besluit vanuit de top nog niet helemaal doorgedrongen bij de de soldaten, toen er gisteren op Odessa werd geschoten.” Hij doelt daarmee op de Russische raketaanval op de haven van Odessa, een dag nadat de Verenigde Naties en Turkije een deal hadden gesloten met Rusland en Oekraïne over de graanexport.

Huizinga vermoedt dat de aanval weinig impact heeft op de fysieke bevoorrading van de schepen. „Er is een laboratorium kapot, maar ik geloof niet dat er veel infrastructuur is beschadigd waardoor de schepen niet gevuld kunnen worden.” Volgens de boer liggen er sinds eind februari, toen de oorlog begon, al schepen vol maïs en ander graan te wachten in de haven. „Die zouden misschien al met een paar dagen kunnen vertrekken. We moeten het nog zien, maar laten we het hopen.” De voorbereidingen voor het hervatten van de export waren volgens de minister al in gang gezet voordat de deal werd gesloten, vertelde hij tijdens de bijeenkomst met de boeren. „Zo zijn er bijvoorbeeld al mijnen in de zee in kaart gebracht”, aldus Huizinga.

De afgelopen maanden werd via het spoor, de weg en twee kleine havens slechts 30 procent van de normale exportcapaciteit uit Oekraïne gehaald, vertelt Huizinga. Wat hij zelf normaal in een kleine week exporteert, duurde nu vier maanden om het land uit te krijgen. Het alternatieve vervoer bracht bovendien veel extra kosten met zich mee. De Nederlandse boer schat dat hij zeker een miljoen dollar extra kwijt was aan onder meer 600.000 liter diesel, die gemiddeld 2,5 keer duurder was dan voor de oorlog, en aan andere transportkosten. „Normaal betaal je 15 tot 20 dollar per ton graan, nu ging dat naar 85 dollar per ton.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer