Echt hoge spaarrentes zien we volgens Geld.nl nog lang niet
Nederlandse spaarders die wachten op een hogere spaarrente, moeten zich niet rijk rekenen. De Europese Centrale Bank (ECB) schroeft zijn rentetarieven donderdag naar verwachting voor het eerst in jaren wat op, maar het gaat „waarschijnlijk een hele tijd” duren voor we in Nederland weer spaarrentes zien van bijvoorbeeld 3 of 4 procent, waarschuwt deskundige Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingswebsite Geld.nl.
Meer dan tien jaar geleden kwamen dat soort percentages nog wel voor, maar jaren met extreem lage rentes bij de ECB hebben het beeld op de markt compleet veranderd. Nu zet de ECB eindelijk een eerste stap door het renteniveau wat op te tillen. Het is alleen nog heel onzeker hoeveel de tarieven bij de centrale bank hierna verder omhoog kunnen. Dat laagste hangt erg af van de ontwikkeling van de economie, zegt Bulthuis.
En dan is het nog maar de vraag in hoeverre de Nederlandse banken de hogere rentes van de ECB doorberekenen in hun spaarrentes. Dat komt omdat banken hier al veel spaargeld bij elkaar verzameld hebben. Zeker de grootste spelers op de markt zullen volgens Bulthuis weinig reden zien om via hogere spaarrentes weer mensen te verleiden massaal geld bij de bank te stallen.
Bulthuis wijst ook op een recente studie van het Centraal Planbureau (CPB). Daarin staat dat structurele factoren zoals de stijgende levensverwachting en een lagere productiviteitsgroei ervoor zorgen dat de rente op de middellange tot lange termijn laag blijft. Er zijn ook economen die eerder gezegd hebben dat de hoge rentes van vroeger vanwege demografische veranderingen niet snel meer terugkomen.
Toch lopen de rentes op spaarrekeningen momenteel wel iets op, merkt Geld.nl. Voor vermogende klanten met meer dan 100.000 euro op de rekening gold bij veel banken de laatste tijd een negatieve spaarrente. Daar lijken de banken nu van af te willen. ING schaft de negatieve rente per 1 oktober helemaal af en bij ABN AMRO en Rabobank wordt de rente die vermogende spaarders aan de bank moeten betalen binnenkort als het goed is beperkt.
Bij met name de kleinere banken merkt Bulthuis daarnaast dat ze hun spaarrentes wat concurrerender willen maken, waarschijnlijk in de hoop er klanten bij te krijgen. „NIBC Direct, Centraal Beheer en DHB Bank hebben de rentes al verhoogd tot 0,05 of 0,06 procent”, merkt ze op. Bij buitenlandse banken die hier actief zijn, zoals Klarna en Bigbank, liggen de rentes ook al wat hoger. „Nog geen vetpot, maar het is een mooie stap gezien de 0 tot 0,01 procent waar we vandaan kwamen.” Bulthuis verwacht komende tijd meer van dit soort kleinere stappen te zien.