Als huis er in vakantie bewoond uitziet, verkleint dat de kans op inbraak
De vakantie is voor veel inbrekers een uitgelezen mogelijkheid om hun slag te slaan. Hoe zijn ongewenste indringers buiten te houden?
Het aantal woninginbraken stijgt weer, meldde verzekeringsmaatschappij Interpolis eind vorige week. Tijdens de vakantie verwacht Jos van der Stap, landelijk projectleider High Impact Crimes bij de Nationale Politie, net als elk jaar een piek.
Dat mensen zich bewust zijn van het risico op inbraak, blijkt uit cijfers die Interpolis enkele dagen geleden naar buiten bracht. Vooral onder jongeren ligt het percentage dat vreest voor inbraak relatief hoog: 48 procent van de jeugd jonger dan 24 is bang voor ongewenste gasten in huis, tegenover 34 procent van alle Nederlanders. Maar als bewoners maatregelen nemen is die angst niet nodig, verzekert Van der Stap. „De meeste inbrekers zijn gelegenheidsmisdadigers.”
Dus is het de kunst om de gelegenheid weg te nemen. Het belangrijkste is daarbij dat een huis er bewoond uitziet, zegt Van der Stap. „Zet bijvoorbeeld niet alle planten op tafel zodat de buurman of -vrouw die makkelijker water kan geven. En zorg ervoor dat de post niet opstapelt achter de voordeur.”
Ook is het essentieel dat er voldoende buitenverlichting is, vult Marcel Veldman, eigenaar van Inbraakpreventie aan. „Daardoor is het beter zichtbaar als iemand bij een raam of deur naar binnen staat te kijken.”
Op sociale media delen dat de vakantie begonnen is, is niet verstandig, zegt Veldman, wiens bedrijf mensen helpt om inbraak te voorkomen. Het veiligste is het om te wachten met het online delen van de foto van het Franse berglandschap, de selfie in het Italiaanse restaurant of het plaatje vanaf het Spaanse strand tot de reis voorbij is.
Het helpt bovendien om materialen die het inbrekers makkelijk maken om binnen te komen, achter slot en grendel te zetten. Van der Stap wijst op containers die vaak buiten staan. „Als een ongewenste bezoeker daar op gaat staan, kan hij soms bij het slaapkamerraam. Veel mensen staan daar niet bij stil.”
Gordijnen
Uit de cijfers van Interpolis bleek dat het aantal inbraken in de eerste helft van dit jaar 20 procent hoger ligt dan in dezelfde periode van 2021. Dieven slaan hun slag nu mensen vaker van huis zijn nadat de coronaregels zijn opgeheven. Mensen nemen verschillende voorzorgsmaatregelen. Zo laat 58 procent van de vakantiegangers de buren weten dat ze op vakantie gaan en 52 procent zorgt ervoor dat iemand af en toe controleert of alles nog in orde is. Ook sluit 13 procent van de mensen de gordijnen voor vertrek.
Laatstgenoemde voorzorgsmaatregel werkt echter averechts, zegt Veldman. „Het laat zien dat er in dat huis niemand aanwezig is. Zeker niet als de gordijnen overdag normaal gesproken open zijn.”
Het ophangen van camera’s is vaak minder effectief dan gedacht. Veldman: „Videobeelden zijn vooral achteraf handig, bijvoorbeeld voor de recherche. Om indringers te weren zijn goede sloten en een alarmsysteem doeltreffender.”