DNB acht energiesteun voor bedrijfsleven niet nodig
Het Nederlandse bedrijfsleven als geheel krijgt waarschijnlijk maar weinig last van de fors opgelopen energieprijzen. Zelfs in een „extreem scenario” blijven de gevolgen beperkt, analyseerde De Nederlandsche Bank (DNB) maandag.
Slechts een paar sectoren, zoals de metaal en chemie, worden „relatief hard geraakt”. DNB adviseert de overheid daarom geen algemene compensatie te geven aan bedrijven voor de gestegen energieprijzen. In het ergste geval stijgt het aantal verlieslatende bedrijven met 5,6 procentpunt, becijferde de centrale bank. De onderzoekers vergeleken de situatie van nu met de kredietcrisis in 2009. Toen was bijna 35 procent van de bedrijven verlieslatend.
DNB zegt dat generieke steun vanuit de overheid niet nodig is, ook omdat hogere overheidsuitgaven niet passen in een tijd van hoge inflatie, een krappe arbeidsmarkt en weinig faillissementen. Daarnaast hebben bedrijven vorig jaar en in de eerste maanden van dit jaar hoge winsten gehad, wat ruimte zou moeten geven voor financiële tegenvallers.
Private partijen
Gerichte financiële steun zou beter zijn, zegt de bank, om de marktdynamiek niet te verstoren. Bedrijven die in de kern gezond zijn, maar wel geldproblemen hebben, kunnen aankloppen bij private partijen, zegt DNB. Dat geldt ook voor zwaar getroffen sectoren, zoals de metaal- en chemie-industrie, die veel last hebben van de hoge prijzen omdat zij relatief veel energie nodig hebben voor de productie.
De gasprijs lijkt zich intussen op een hoog niveau te stabiliseren, sinds de gastoevoer via gaspijpleiding Nord Stream 1 tussen Rusland en Duitsland is stilgelegd vanwege groot onderhoud. Dat heeft de baas van de Duitse federale toezichthouder voor de gasinfrastructuur Bundesnetzagentur zondag gezegd in een interview met de Duitse krant Bild am Sonntag.
„Er was deze week geen significante prijsstijging, hoewel Nord Stream 1 werd stilgelegd”, verklaarde Klaus Müller in het gesprek. „Dat kan erop wijzen dat de markt het wegvallen van Russisch gas al heeft ingeprijsd, en we een plafond van de gasprijs hebben bereikt.”
Nord Stream 1 is de belangrijkste aanvoerlijn van Russisch gas naar Duitsland. De vrees bestaat dat Moskou de gaskraan na afloop van het geplande onderhoud, op 21 juli, niet meer open draait.