Economie

Grondpersoneel KLM krijgt meer loon en mag tijdelijk in buitenland werken

Het grondpersoneel van KLM krijgt in twee stappen 4 procent meer loon, hebben vakbonden FNV en CNV met de luchtvaartmaatschappij donderdag afgesproken.

Redactie economie
15 July 2022 11:40
Een toestel van KLM op luchthaven Schiphol.  beeld ANP, Evert Elzinga
Een toestel van KLM op luchthaven Schiphol. beeld ANP, Evert Elzinga

Aan de salarisverhoging zit bovendien een ondergrens van tweemaal 80 euro. Verder is ook de mogelijkheid om tijdelijk vanuit het buitenland te werken afgesproken. De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht op 1 maart in en loopt een jaar. Op 1 oktober krijgen de circa 12.000 medewerkers er 2 procent loon bij met een minimum van 80 euro. Op 1 maart volgt nog zo’n stap voor deze krachten die onder meer de bagage afhandelen, bij de technische dienst werken en vliegtuigen van en naar de start- en landingsbanen begeleiden. Ook het personeel op het hoofdkantoor van KLM valt onder de cao.

De laatste tijd was er veel te doen om de werkdruk van het personeel op Schiphol. Zo staakten de bagage-afhandelaars begin mei nog onaangekondigd. Om die werkdruk te beperken zijn ook afspraken gemaakt, laat FNV-bestuurder Birte Nelen weten. Zo komen er meer mensen in vaste dienst en worden er afspraken gemaakt over een minimale bezetting.

Daarnaast verdwijnen op termijn de onderste twee stappen uit het loongebouw zodat het startsalaris omhoog gaat. Ook worden jongeren voortaan niet meer in eigen schalen ingedeeld.

Bovendien hoeft het grondpersoneel niet langer te betalen voor parkeren op Schiphol en gaat de kilometervergoeding omhoog. Verder kan het kantoorpersoneel twee keer per jaar een periode vanuit het buitenland werken. In totaal mag dat acht weken.

Het grondpersoneel kreeg eerder dit jaar al 5 procent loon erbij. Een deel van de KLM-medewerkers, zoals bagage-afhandelaars, vallen ook onder het Schiphol-akkoord waardoor ze tijdens de zomer 5 euro per uur extra betaald krijgen.

FNV en CNV waren al sinds april in gesprek met KLM over de cao en stellen dat de onderhandelingen „zeker niet makkelijk” waren. Omdat de situatie van KLM veranderde, met meer vraag naar vliegreizen, en de luchtvaartmaatschappij ook de staatssteun kon aflossen ontstond wel het gevoel dat er wat mogelijk was, aldus Nelen. Haar CNV-collega Michiel Wallaard denkt dat met de nieuwe cao „wat meer perspectief” kan worden geboden na een „historisch donkere periode voor KLM”.

Koffers

Op luchthaven Schiphol stonden vrijdag nog zo’n 1500 achtergebleven koffers. Volgens een woordvoerder van Schiphol wordt met man en macht gewerkt om de achterstanden in te lopen.

Een paar weken terug, op het hoogtepunt van de Schipholdrukte, stonden nog zo’n 8000 tot 10.000 verweesde koffers zonder eigenaar op de luchthaven. Dat kwam volgens de zegsman onder meer door krapte op de arbeidsmarkt en doordat mensen vluchten misten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer