Grootste deel beken in Achterhoek stroomt niet meer
Het grootste deel van de beken in de Achterhoek en de Liemers in Gelderland stroomt niet meer door gebrek aan regen en warmte. De beken zijn drooggevallen of het water staat te laag. Waterschap Rijn en IJssel verwacht dat er de komende tijd meer beken gaan droogvallen. Zoveel droogval komt maar eens in de twintig jaar voor, aldus het schap.
Vooral de hoge zandgronden in de Achterhoek zijn vrijwel helemaal afhankelijk van regenval. Er kan nauwelijks water worden aangevoerd vanuit rivieren. Hoge temperaturen en droogte hebben daardoor direct een negatief effect in het gebied.
Het schap probeert voldoende water naar de grotere beken en riviertjes te sturen. Dat gebeurt via een stelsel van stuwen en inlaten. Meer water in de grotere waterwegen betekent wel dat kleinere beken sneller droogvallen. Het waterschap zal samen met de hengelsportfederatie vissen uit droogvallende beken redden door ze over te zetten naar plekken waar nog wel water stroomt.
Meer waterschappen zien hun watervoorraad snel slinken. Waterschap Aa en Maas heeft het al geldende sproeiverbod donderdag uitgebreid. Waterschap Hunze en Aa’s wil vooraf weten wanneer een landbouwer gaat sproeien, zodat er genoeg water kan worden aangevoerd. Waterschap Drents Overijsselse Delta waarschuwt dat de grens van de aanvoercapaciteit in zicht is. Het kan daarom gebeuren dat een verzoek om te sproeien wordt geweigerd. In Limburg geldt vanaf donderdag eveneens een sproeiverbod.