Binnenland

Vijftal blijft langer vastzitten in Zwijndrechtse koffermoordzaak

De vijf verdachten in de Zwijndrechtse koffermoord blijven allemaal vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Dordrecht dinsdag besloten.

ANP
12 July 2022 17:28

De advocaten van Burhan A. (19), Ali Y. (24) en Mustafa B. (26) drongen er bij de tussentijdse zitting op aan hun cliënten na ruim negen maanden voorarrest vrij te laten. Behalve dat deze verdachten betrokkenheid bij de gruwelijke dood van Manuel Alvarez y Pena ontkennen, wezen de raadslieden op de „stroperige” manier waarop het onderzoek verloopt.

De rechters wezen die verzoeken af, waardoor het trio blijft vastzitten. „U wordt nog altijd verdacht van een behoorlijk ernstig feit”, klonk het. Ook medeverdachten Abdi B. (26) en Khalil Y. (21) komen niet vrij.

De 29-jarige Manuel Alvarez y Pena uit Zwijndrecht verdween op 28 juli. Vijf dagen later werd hij gevonden in de kofferbak van een geparkeerde auto in Dordrecht. Zijn lichaam was in stukken gesneden en in koffers gestopt.

Na zijn arrestatie bekende Abdi B. (26) dat hij plaatsgenoot Alvarez vanwege een conflict met een smoes naar een geleende woning aan de Zevenkampsering in Rotterdam lokte. Onder bedreiging werd Alvarez vastgebonden.

B. beweerde dat Alvarez hem aanviel nadat deze was losgemaakt. Uit „zelfverdediging” zou B. hem hebben doodgestoken. Met een zaag werd het lichaam vervolgens in een opblaaszwembad in de huiskamer in stukken gesneden.

Volgens B. handelde hij alleen, maar het Openbaar Ministerie ziet vier medeplichtigen aan de moord: Burhan A., Ali Y., Mustafa B. en Khalil Y.

Een anonieme getuige, die het OM eerder presenteerde, wees Ali Y. aan als één van de twee mannen die bij de steekpartij aanwezig waren. De tweede naam noemde hij niet.

Van andere medeverdachten werden DNA-sporen gevonden op spullen die waren gebruikt bij de moord, zoals vuilniszakken, een watertrekker uit de Rotterdamse woning en een alarmpistool. Ook waren enkelen betrokken bij de aankoop van diverse schoonmaakspullen en koffers.

Volgens hun advocaten brachten die DNA-sporen hun cliënten op geen enkele manier in de woning. „Het is verschrikkelijk wat hier is gebeurd. Voor Manuel, de nabestaanden én cliënt”, zei de raadsman van Burhan A. „Maar hij is onschuldig en heeft niets met deze zaak te maken. Hij is nooit in die woning geweest.”

Volgens het OM is het onderzoek van de politie nagenoeg afgerond. De aanklagers hopen dat het echte strafproces begin 2023 kan beginnen. Daarvoor worden waarschijnlijk vier of vijf dagen uitgetrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer