Binnenlandsmartphone

Smartphone: hoe bellen in vijftien jaar bijzaak werd

De presentatie van de eerste iPhone, vijftien jaar geleden, zette de markt van mobiele telefoons op z’n kop. Vier vragen en antwoorden over de revolutionaire ontwikkeling van de smartphone.

9 July 2022 14:14
Steve Jobs tijdens de presentatie van de eerste iPhone, vijftien jaar geleden. beeld AFP, Tony Avelar
Steve Jobs tijdens de presentatie van de eerste iPhone, vijftien jaar geleden. beeld AFP, Tony Avelar

Bestaat de smartphone nog maar vijftien jaar?

Er bestonden wel voorlopers, maar die waren vaak zwaar, groot, weinig gebruiksvriendelijk en onbetaalbaar. De meeste mensen hadden tot die tijd een normale mobiele telefoon. Daarmee was het mogelijk om te bellen en tekstberichten te sturen. Van internettoegang of een camera was nog geen sprake.

Voor het grote publiek werd de smartphone vijftien jaar geleden bereikbaar. Daarvoor zorgde Apple, met de komst van de eerste iPhone. Steve Jobs, topman van Apple, presenteerde begin juli 2007 de iPhone als opvolger van geluidsdrager iPod.

Hoe zag die eerste iPhone eruit?

„Dit is een iPod, een telefoon en ook nog eens een apparaat waarmee je op internet kunt.” Met deze woorden kondigde Jobs de smartphone aan. Het was een apparaat waar we nu om moeten lachen. Een schermpje van slechts 3,5-inch, een 2g-internetverbinding, een 2-megapixelcamera, een opslagcapaciteit van slechts 16 gigabyte en een zeer beperkt aantal apps.

Toch ontstond er meteen een hype rond het toestel. Vooral het enorme gebruikersgemak en het aanraakscherm zorgden voor een grote populariteit.

Hoe heeft de smartphone zich ontwikkeld?

Na Apple kwamen ook andere merken met een smartphone. Meestal gebaseerd op het besturingssysteem Android.

De verbindingen werden sneller en er kwamen online winkels om apps te kopen. De smartphonecamera verdrong de compactcamera en ook de schermen werden vele malen beter.

Tegenwoordig gaat de prijs van een smartphone al snel over de 1000 euro. Maar daarmee koop je wel een volwaardige minicomputer, waarmee je ook nog kunt fotograferen en bellen.

Veel is zelfs eenvoudiger en beter te doen op een smartphone dan op een computer. Met dank aan de vele apps die ervoor gemaakt worden. Denk aan online bankieren, het lezen van de digitale krant of het gebruik van sociale media.

De verwachting is dat er de komende jaren telefoons met een vouwbaar of oprolbaar scherm zullen verschijnen. Bij het lezen van een krant of boek, bijvoorbeeld, kan het scherm wat verder uitgerold worden.

Zijn er nog mensen zonder smartphone?

Van de volwassen Nederlanders heeft 99 procent een mobiele telefoon. 96 procent daarvan heeft een smartphone. Dit aandeel stijgt ieder jaar.

Het is niet meer zo dat de iPhone van Apple net als vijftien jaar geleden niet aan te slepen is. In Nederland zijn de modellen van Samsung populairder.

Meer over
Digitale media

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer