NIOD-rapport: 6000 pagina’s
Drie dikke banden, vier deelstudies en een cd-rom. Bij elkaar zo’n 6000 pagina’s. Het eindrapport van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) is met recht een dikke pil.
Om zes uur woensdagmorgen konden journalisten, kamerleden en ambtenaren van verschillende ministeries het rapport afhalen in het perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Onder een strikt embargo tot woensdagmiddag 12.30 uur mochten de tientallen geïnteresseerden het spul meenemen.
Kort na het middaguur nam minister Hermans van Onderwijs in de Haagse Rolzaal het rapport namens het kabinet in ontvangst. Daarna volgde een persconferentie door prof. dr. J. C. H. Blom, leider van het onderzoek.
Het langverwachte en goed geheim gehouden rapport bestaat uit zeven boeken, door het NIOD handzaam in een linnen tasje gestopt waarop met blauwe letters ”Srebrenica” staat. Raar idee dat het tasje straks opduikt in bibliotheken, winkelcentra en zwembaden.
Het NIOD kreeg in 1996 opdracht van het kabinet om onderzoek te doen naar de gebeurtenissen voor, tijdens en na de val van de enclave. Medewerkers van het NIOD hebben vanaf begin 1997 tot eind vorig jaar aan het onderzoek gewerkt. Er werden ruim 900 personen geïnterviewd.
Tientallen archieven werden doorgeploegd. Vele tienduizenden „tot nog toe ontoegankelijke” documenten zijn geraadpleegd. Alleen het hoofdrapport ”Srebrenica, een veilig gebied. Reconstructie, achtergronden, gevolgen en analyses van de val van een Safe Area” omvat al drie kloeke banden met 3393 pagina’s.