Binnenland

Hittemaatregelen tijdens Vierdaagse nog niet aan de orde

De organisatie van de Vierdaagse beslist pas twee dagen voor het wandelevenement van start gaat of er maatregelen genomen moeten worden in verband met mogelijk zeer hoge temperaturen. De eigen meteorologische dienst van de Vierdaagse maakt voor en tijdens de mars weersverwachtingen die precies het parcours volgen waar de wandelaars lopen. Dat is volgens marsleider Henny Sackers leidend voor een eventueel besluit om hittemaatregelen te nemen.

ANP
7 July 2022 15:14Gewijzigd op 7 July 2022 16:05

„Ik heb ook gehoord van tropische temperaturen tot misschien wel 40 graden tijdens de Vierdaagse. Maar het duurt nog bijna twee weken voor we van start gaan. En we hebben een zogenoemd weersextremendraaiboek klaarliggen”, aldus Sackers. Maatregelen die wegens de warmte weleens zijn genomen zijn een uur eerder starten of later finishen, militairen zonder bepakking laten lopen, kledingadviezen en koelbussen langs de route plaatsen. „In een heel extreem geval zouden we een dag kunnen laten vervallen.”

In 2006 overleden twee wandelaars na een zeer warme eerste loopdag. Het staat niet vast of ze door de hitte bezweken, maar de Vierdaagse werd toen afgelast. Sindsdien zijn er tal van deskundigen aan het evenement verbonden die de organisatie adviseren over bijzonderheden. Zo doet inspanningsfysioloog Maria Hopman van het Radboudumc elk jaar onderzoek naar de gezondheid van de Vierdaagselopers. Dit jaar doet haar team onder meer onderzoek naar rode uitslag op de kuiten van lopers. „Veel deelnemers hebben veel last van deze asfaltuitslag, zoals dat wordt genoemd, en vooral bij warm weer. Maar er is heel weinig over bekend en dus kunnen we ook geen adviezen geven hoe dit voorkomen kan worden”, zegt Sackers.

De Vierdaagse start ook een campagne tegen wildplassen en wildpoepen langs de parcoursen. Dat lijkt steeds vaker te gebeuren, hoewel er steeds meer mobiele toiletten worden geplaatst. Sackers: „Ik voel plaatsvervangende schaamte als aanwonenden me laten zien wat in hun voortuin gebeurt. We hopen de wandelaars met de campagne een stukje beschaving bij te brengen.” Er worden flyers uitgedeeld en onderweg is op sommige plaatsen een waarschuwingsvideo te zien. In de meeste doorkomstplaatsen mogen lopers ook in gemeentehuizen, sporthallen en de horeca naar de wc.

De 104e Vierdaagse gaat op 19 juli van start. Er hebben zich ruim 42.000 wandelaars ingeschreven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer