BinnenlandBoerenprotesten

Politie schiet op trekker bij boerenprotest Heerenveen, 3 aanhoudingen

De politie heeft dinsdagavond gericht geschoten bij een boerenprotest in Heerenveen. Op sociale media is veel kritiek op het optreden van de politie. Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, maakt zich zorgen over escalatie van de protesten. Tweede Kamerlid Caroline van der Plas heeft een spoeddebat aangevraagd.

Webredactie
5 July 2022 23:41Gewijzigd op 6 July 2022 10:20
beeld ANP, Anton Kappers
beeld ANP, Anton Kappers

Niemand raakte gewond. Een trekker is door een kogel geraakt. Drie mensen zijn opgepakt.

Het gebeurde bij een oprit naar de A32. Omdat een agent heeft geschoten, volgt een onderzoek van de Rijksrecherche.

Op sociale media gaan beelden en filmpjes rond. Ook wordt een kogelgat in een tractor getoond. Op een van de filmpjes is te zien dat agenten ogenschijnlijk met getrokken wapens op de weg staan als een tractor met aanhanger langs een blokkade van de politie rijdt. Dan zijn er op het filmpje schoten te horen. Er is daarop niet te zien dat er op agenten wordt ingereden.

Op Twitter vragen mensen zich af of de politie niet te snel heeft geschoten. Maarten Brink van politiebond ACP zegt de beelden online te hebben gezien, maar geeft aan dat het onduidelijk is wat eraan voorafging. Volgens hem grijpen agenten „nooit ‘zomaar’ naar het vuurwapen”. „Het pistool is het zwaarste middel.”

Een iemand die vraagtekens zet bij het handelen van de politie is strafrechtadvocaat Christian Flokstra. „Het filmpje roept vragen op over de noodzaak tot schieten en dus zal goed onderzoek moeten volgen”, schrijft hij op Twitter. „Waar ik nu bang voor ben is dat de Tweede Kamer gaat debatteren over een filmpje van 35 seconden.”

Boerenactiegroep Agractie heeft op zijn Facebookpagina de beelden gedeeld. „En nog steeds weigeren te praten minister Van der Wal… Moeten er eerst doden vallen?”, luidt een van de bijschriften. Ook stelt Agractie dat het voorval heel anders had kunnen aflopen als de kogel meer naar links of naar rechts was afgevuurd. „Zijn #boeren staatsgevaarlijke criminelen ofzo?”, vraagt de boerenactiegroep zich af. „En vanaf nu? Politiebureaus blokkeren?”

Gevaarlijk

Minister Dilan Yeşilgöz (Justititie en Veiligheid) waarschuwt voor speculaties over de toedracht van een incident rond een boerenprotest in Heerenveen waarbij de politie dinsdagavond schoten heeft gelost. „De Rijksrecherche doet - zoals altijd in dit soort gevallen - onderzoek”, twittert zij. „Online zien we slechts een deel van de beelden en is de situatie niet in te schatten”, zegt Yeşilgöz. „Speculeren en openbaar maken van persoonsgegevens helpen niet.”

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) benadrukt dat de politie alleen in heel bedreigende situaties schiet. „De politie schiet niet zo vaak en niet zo veel, het moet dan echt een gevaarlijke situatie zijn geweest”, aldus Struijs.

Struijs ziet dat er veel kritiek is op sociale media, zowel op het optreden van de politie als op de boeren. „Iedereen bemoeit zich ermee. Het lijkt bijna wel alsof we een veiligheidscrisis hebben in plaats van een stikstofcrisis. Ik doe vooral dringend de oproep om het onderzoek van de Rijksrecherche af te wachten voor de waarheidsvinding over het schieten van de politie.”

ANP-330116098.jpg
beeld ANP, Lex van Lieshout

Ook Wim Groeneweg van politievakbond ACP roept op het onderzoek af te wachten. „Laten we onze rust bewaren totdat het onderzoek klaar is. De politie bestaat uit zeer goed opgeleide mensen die echt niet zomaar gaan schieten.” Groeneweg verwacht dat het schieten een incidentele gebeurtenis is, en niet de voorbode van escalatie van de boerenprotesten. „Er is juist een goede balans tussen boeren en agenten, op veel plekken gaan ze gewoon goed met elkaar in gesprek.”

Struijs ziet ook dat een meerderheid van de boeren demonstraties wil zonder geweld en zonder gevaarlijke situaties. „Maar op sommige plaatsen worden de protesten grimmiger, zoals in Friesland dinsdagavond. Ook sluiten er opruiers aan, die we kennen van eerdere demonstraties. Die hebben maar één doel: geweld tegen de overheid. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling.”

De NPB-voorzitter maakt zich ook zorgen over eventuele verdere escalatie van de boerenprotesten. „De politie loopt op dit moment al op zijn tandvlees. Escalatie zal ten koste gaan van het welzijn van de politiemensen. Bovendien, in de week dat deze demonstraties bezig zijn moeten agenten en rechercheurs andere zaken laten liggen. Onderzoeken naar overvallen, geweldincidenten en zedenzaken blijven daarmee langer op de plank liggen.”

Geschrokken

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland is geschrokken van de gebeurtenissen. Volgens LTO is het belangrijk dat goed duidelijk wordt wat er precies is gebeurd. Daar doet de Rijksrecherche nu onderzoek naar.

LTO herhaalt nog maar eens dat het grote zorgen heeft over het kabinetsbeleid. Volgens de organisatie wordt de zorg door vele boeren op een passende manier onder de aandacht gebracht. Dat dit op sommige plaatsen „ongepast en onwettig” gebeurt, noemt LTO onaanvaardbaar. Daarbij wijst de landbouworganisatie er ook op dat het overgrote deel van de boeren en de tuinders er ook zo over denkt. „Het helpt ook niet. We hebben steun op de inhoud nodig, geen verontwaardiging over de actie”, aldus LTO.

Spoeddebat

Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) wil woensdag een spoeddebat met premier Mark Rutte over de escalatie van de boerenprotesten, naar aanleiding van de gebeurtenissen bij Heerenveen.

„Heb de beelden gezien van schoten die zijn gelost op #boeren in Friesland. Al langer waarschuw ik voor escalatie van protesten. Woensdag wil ik spoeddebat hierover met minister-president en minister van J&V (Justitie en Veiligheid). Dit gaat mis, zei ik vorige week. En het gaat mis”, reageerde Van der Plas dinsdagavond laat op Twitter.

Ook Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie wil een spoeddebat. Volgens hem blijkt uit de beelden die online van het voorval zijn geplaatst „niets van enig acuut gevaar” en is er sprake van „buitenproportioneel politiegeweld”. „Om verdere escalatie te voorkomen moet hier z.s.m. verantwoording over worden afgelegd”, schrijft Van Meijeren op Twitter.

Brand

Op de snelweg A50 bij Apeldoorn is de brandweer dinsdagavond kort bezig geweest met het blussen van enkele branden. Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio ging het om hooibalen en autobanden die in brand stonden. Rond 23.00 uur waren de brandjes onder controle. Volgens Rijkswaterstaat Verkeersinformatie hebben actievoerende boeren eerder op de avond „in groten getale” hooibalen in de berm van de weg gegooid en in brand gestoken.

Woensdag protesteren boeren bij Groningen Airport Eelde. Dat bevestigen burgemeester Marcel Thijsen (Tynaarlo) en vliegvelddirecteur Meiltje de Groot tegen RTV Drenthe. Rond 09.00 uur zullen boeren zich verzamelen voor het vliegveld.

Volgens burgemeester Thijsen gebeurt dat ‘in goed overleg’ met de autoriteiten. „Er is contact geweest met de boeren, het Openbaar Ministerie, de politie, de marechaussee en de gemeente”, zegt Thijsen. ”De boeren hebben aangegeven het protest netjes te willen houden. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat het ordentelijk zal verlopen”, vervolgt hij.

Meer over
Stikstof

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer