Veenendaal stopt met model tegen bijstandsfraude
Veenendaal stopte in juni als laatste gemeente met een model tegen bijstandsfraude waarvan eind 2020 al landelijk werd geadviseerd het niet meer te gebruiken. „We wisten niet wat we niet wisten”, zei wethouder Stroobosscher maandag tijdens een extra raadsvergadering.
„Een veredeld Excel-bestand met een giftige cocktail aan vooroordelen”, noemde de fractie van Lokaal Veenendaal de zogeheten ”DPS-matrix”. Factoren als nationaliteit, risicowijk of woonwagen waren in Veenendaal volgens de gemeente geen criteria; opleiding, leeftijd en geslacht wel. „Onvervalste stigmatisering”, meende Lokaal Veenendaal. „Alsof een hoogopgeleide witte man niet fraudeert.”
De matrix was een afgeleide van een frauderisicokaart die 158 gemeenten hanteerden. Die kregen in 2020 van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten het advies daarmee te stoppen omdat de kaart niet voldeed aan de privacywetgeving. Veenendaal zegt daarover niet geïnformeerd te zijn, omdat ze de kaart zelf niet gebruikte.
„Niemand die daar gewoon recht op had, is bijstand onthouden”, liet wethouder Stroobosscher weten. „Niet de computer bepaalde of een uitkering werd verstrekt, er was een menselijke beoordeling erna.”
„Pas niet eerder strengere controles op personen toe dan wanneer hun gedrag daar aanleiding toe geeft”, stelden de SP, Lokaal Veenendaal en GroenLinks voor. Andere fracties vonden dat te snel geconcludeerd. Zij willen eerst meepraten over een nieuw systeem voor de fraudebestrijding. Stroobosscher zegde toe dat hij eind dit jaar een plan daarvoor presenteert.