Jorritsma botst met Kamer over Obragas
Minister Jorritsma van Economische Zaken is in conflict gekomen met de Tweede Kamer door de verkoop van het gasbedrijf Obragas aan de Duitse concern RWE.
De liberale bewindsvrouw gaf vorige week donderdag goedkeuring aan de verkoop van de meerderheid van de aandelen Obragas door zestien gemeenten in Oost-Brabant en de provincie. Dat deed ze nadat zij de transactie getoetst had aan ”beleidsregels”. RWE heeft nu ook goedkeuring gevraagd om het West-Brabantse Intergas over te nemen.
Een meerderheid van de Kamer vond dat de minister had moeten wachten op de behandeling van een nieuw wetsvoorstel over de privatisering van energiebedrijven. Een motie van PvdA-kamerlid Crone met die strekking kan rekenen op steun van CDA, GroenLinks en D66 en dus een meerderheid van de Kamer. Jorritsma ontraadde die motie dringend. De minister kreeg in het debat alleen steun van haar eigen partij, de VVD.
De verkoop van Obragas past wat de minister betreft in de liberalisering van de energiemarkt. Kamer en regering zijn het erover eens dat liberalisering alleen kan slagen als er een scheiding komt tussen het netwerk en de leverancier van gas. Het zou voor een concern als RWE bijvoorbeeld aantrekkelijk kunnen zijn om het netwerk niet open te stellen voor concurrenten om zo zeker te zijn van de afzet van het eigen gas. Daarom is vastgelegd dat „slechts” 49 procent van de aandelen van het netwerkbedrijf overgedragen kan worden aan het energieconcern.
Voor PvdA-kamerlid Crone gaat dat niet ver genoeg. Volgens hem kan het energieconcern de directeur van het netwerkbedrijf onder druk zetten om de mogelijkheden van de concurrentie te beperken. Hij wil daarom strengere bepalingen opnemen in nieuwe wetgeving en vindt dat Jorritsma daarop moet wachten.
De minister op haar beurt zegt dat de beleidsregels haar juridisch binden en dat zij dus niet een privatisering mag weigeren als die voldoet aan de regels. Ze wilde daarom gisteren niet toezeggen dat ze bij Intergas zal wachten op de behandeling van het wetsvoorstel. Volgens Jorritsma heeft de Tweede Kamer haar in een motie opgedragen de beleidsregels na te leven.
Kamerlid Vendrik van GroenLinks vond dat Jorritsma de Kamer voor het blok heeft gezet, maar de minister zegt dat ze de regels moet toepassen: „We leven niet in een bananenrepubliek.”