Binnenland

Scholen niet helemaal dicht door corona

Het basis- en voortgezet onderwijs gaan niet meer helemaal op slot bij een nieuwe uitbraak van het coronavirus.

Redactie binnenland
1 July 2022 08:52Gewijzigd op 1 July 2022 10:46
beeld ANP, Remko de Waal
beeld ANP, Remko de Waal

Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van het Algemeen Dagblad. In verschillende scenario’s is uitgewerkt welke stappen het onderwijs neemt in verschillende fases van de pandemie. Zelfs in het slechtste scenario, het rode scenario, gaat nog altijd een deel van de leerlingen naar school. Het andere deel krijgt digitaal onderwijs op afstand of krijgt huiswerk mee. De leerlingen wisselen elkaar af.

Het kabinet trekt nog eens 140 miljoen euro uit voor scholen om hun ventilatie op orde te krijgen, schreef onderwijsminister Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is bedoeld voor de „meest urgente ventilatiesituatie” op scholen. Het Rijk betaalt 60 procent van de kosten die scholen moeten maken.

PvdA-Kamerlid Arib is beoogd voorzitter van de voorbereidingscommissie van de parlementaire enquête over de coronacrisis. Komende woensdag wordt de voorzitter benoemd. Ook VVD, D66, CDA, JA21, Groep Van Haga, Lid Omtzigt en Forum voor Democratie zitten in de commissie. Namens FVD neemt Kamerlid Van Houwelingen zitting in de commissie. Zowel hij als andere leden van Forum trekken regelmatig flink van leer tegen het coronabeleid van het kabinet. Zij stellen dat corona geen pandemie maar een griepje is, en trekken ook het nut van vaccinaties in twijfel. De leden van een voorbereidingscommissie vormen normaliter ook de commissie die de parlementaire enquête uitvoert. Een parlementaire enquête is het zwaarste middel van de Tweede Kamer om zijn controlerende taak uit te oefenen.

Van de mensen met langdurige Covid is slechts 19 procent een jaar later hersteld of grotendeels hersteld, melden de stichting C-support en het Erasmus MC in de eerste resultaten van hun onderzoek naar langdurige Covid. De klachten nemen weinig af en patiënten beoordelen de kwaliteit van leven lager dan de rest van de Nederlandse bevolking doet.

Gemiddeld hebben de patiënten nog last van achttien symptomen, zoals vermoeidheid, conditieverlies, concentratie- en geheugenproblemen. De gemelde klachten lopen erg uiteen. Patiënten bezoeken gemiddeld zeven verschillende zorgverleners, zoals de huisarts, fysiotherapeut, bedrijfsarts en ergotherapeut.

Ziekenhuizen behandelen steeds meer mensen die corona hebben. De bezetting steeg donderdag tot 730 mensen, zestien meer dan woensdag. Dat is het hoogste aantal sinds 3 mei, bijna twee maanden geleden. Verpleegafdelingen namen in een etmaal tijd 109 coronapatiënten op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer