Binnenland

Aboutaleb: Nederlandse rol in slavernijverleden viel niet mee

Nederland speelde een prominente rol bij de wereldwijde slavenhandel in het verleden. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb donderdag.

Redactie binnenland
30 June 2022 19:38
Belangstellenden tijdens de landelijke herdenking in het Oosterpark van het slavernijverleden, vorig jaar. beeld ANP, Koen van Weel
Belangstellenden tijdens de landelijke herdenking in het Oosterpark van het slavernijverleden, vorig jaar. beeld ANP, Koen van Weel

Hij voerde het woord bij de Rotterdamse herdenking van de slachtoffers van de slavernij. Aboutaleb weersprak de verhalen dat „het allemaal wel meeviel” met de rol die Nederland speelde in de internationale slavenhandel. „Slavenhandelaren in de Gouden Eeuw waren gewiekste ronselaars van arbeidskrachten. Daar stonden ze wereldwijd om bekend. Toch gaat het verhaal dat het allemaal wel meeviel. Dat andere landen, zoals Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje, een veel grotere rol speelden in de slavenhandel. Maar het viel niet mee, integendeel. Nederland is zelfs een aantal jaar de grootste geweest”, aldus de burgemeester.

Aboutaleb herhaalde zijn oproep om van Keti Koti, de viering van het einde van de slavernij, een nationale feestdag te maken. Ook riep hij opnieuw de Nederlandse regering op om namens de Staat excuses te maken voor het slavernijverleden.

Deze week verschenen er berichten dat excuses van de Staat er voorlopig nog niet in zitten, zei Aboutaleb. „Men schijnt het onderwerp ‘ingewikkeld’ te vinden. Ook de timing schijnt een punt van discussie te zijn. Er is in mijn ogen maar één datum geschikt: 1 juli 2023. Een historisch moment. Die dag is het 160 jaar geleden dat Nederland de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen afschafte. Laat je hart spreken, zou ik zeggen. En maak van Keti Koti een nationale feestdag om ons gedeeld verleden en kleurrijke toekomst te vieren,” aldus de burgemeester.

De burgemeester legde donderdagavond ook namens het gemeentebestuur een krans bij het slavernijmonument aan de Lloydkade, waar de herdenking werd gehouden.

Deze vrijdag volgde in Rotterdam de viering van de afschaffing van de slavernij, Keti Koti. Op verschillende plaatsen in de stad zijn culturele en educatieve evenementen. Keti Koti betekent in het Surinaams ”verbroken ketenen”.

Vrije dag

Medewerkers van meer dan honderd organisaties hadden deze vrijdag vrij om Keti Koti te kunnen vieren. Dat melden radiozender FunX, stichting Nederland Wordt Beter en initiatief The Black Archives. Zij begonnen hiervoor vorig jaar een petitie. Onder andere chocolademerk Tony’s Chocolonely gaf een vrije dag.

ABN AMRO, dat onlangs excuses aanbood om de betrokkenheid bij slavernij van zijn voorlopers, gaat niet zover dat 1 juli een vaste vrije dag wordt. Wel begon de bank een proef waarbij werknemers vrije dagen zoals Kerst, Pasen of Hemelvaart kunnen inruilen voor andere dagen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om het einde van de vastenmaand Ramadan, maar ook om Keti Koti.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer