Schoonheid: Van wielewaal tot scharrelaar
Het platteland in oostelijk Hongarije ligt op de Pannonische vlakte. Van nature heel vruchtbare grond, maar voor een deel bedekt met zoutsteppen en daarom niet overal bruikbaar voor de landbouw.
Ook Hortobagy –de grootste steppe van Europa– ligt in deze omgeving. Mensen leiden hier een sober bestaan, de kleinschalige landbouw laat volop ruimte voor de natuur. Vogels die bij in Nederland verdwenen zijn, vliegen hier. Steenuil, wielewaal en grauwe klauwier zijn er talrijk; daarnaast tropisch aandoende vogels als bijeneters, hoppen en scharrelaars. Maar schoonheid zit niet alleen in zeldzame soorten; álles in de natuur zingt het lied van Gods eer. Ook een drinkende houtduif in het ochtendlicht herinnert nadrukkelijk aan de lofzang van Psalm 19: De hemelen vertellen Gods eer en het uitspansel verkondigt Zijner handen werk.
Chiel Jacobusse (1955) is geboren in Zeeland en heeft daar zijn hele leven gewoond. Hij publiceert veel over de natuur in boeken, kranten en tijdschriften en is dagelijks bezig met natuurstudie. Zijn fotografie heeft steevast de verwondering over de schepping tot onderwerp.