Weduwen en weduwnaren vinden elkaar al 25 jaar bij Samen Alleen
Samen Alleen, een vereniging van weduwen en weduwnaren, viert deze zaterdag haar 25-jarig jubileum. Bestuurslid Margriet van Drie (57), zelf ook weduwe: „Lotgenotencontact is heel waardevol.”
De echtgenoot van Van Drie voelt in 2017 een zwelling in zijn hals. Hij vertrouwt het niet en raadpleegt de huisarts, die hem voor onderzoek doorverwijst naar het ziekenhuis. Dan komen oncologen met een dramatisch bericht: de bult blijken uitzaaiingen te zijn van speekselklierkanker. Hij krijgt een levensverlengende behandeling, maar overlijdt na zestien maanden op 57-jarige leeftijd. Een liefhebbende echtgenote en twee dochters laat hij achter.
Een jaar na zijn overlijden meldt Van Drie zich aan bij Samen Alleen. Ze heeft behoefte aan contact met mensen die dezelfde tragische ervaringen hebben. „Familie en vrienden kunnen met je meeleven. Maar wie zelf zoiets heeft meegemaakt, ervaart dat zó anders. Hij of zij kan zeggen: Zo voel ik dat ook. Dat lotgenotencontact is heel waardevol.”
Wel hebben alle leden een eigen verhaal te vertellen, weet Van Drie. Zo hebben sommigen te maken gehad met suïcide. Bij anderen was er sprake van een korter of langer ziekbed.
„We zijn geen zielige club mensen”, benadrukt de Barneveldse. „We komen ook bijeen voor de gezelligheid. Zeker als je langere tijd lid bent, leer je elkaar goed kennen. Dat is heel waardevol. Sommigen spreken ook buiten verenigingsverband met elkaar af.”
Kerkverband
Samen Alleen bestaat uit zo’n 80 leden in de leeftijd van begin 20 tot 65 jaar. Weduwen en weduwnaren boven de 65 jaar kunnen zich aansluiten bij Herkenning, een vergelijkbare vereniging, verklaart Van Drie. „Wij hanteren de leeftijdsgrens om ervoor te zorgen dat jonge leden zich blijven thuisvoelen.”
De leden komen uit alle mogelijke kerkelijke dominaties, zegt Van Drie: van evangelisch tot oud-gereformeerd. „Dat vind ik mooi. Er ontstaat een band door wat je hebt meemaakt. Kerkverband doet er dan weinig toe.”
Mannen zijn in de minderheid. „Waarom dat zo is, weet ik niet. Misschien hebben ze minder behoefte aan lotgenotencontact. Het is wel bekend dat mannen over het algemeen minder lang alleen blijven dan vrouwen.”
Ongeveer elke maand organiseert een lid van de vereniging een activiteit, zoals een wandeling, fietstocht of museumbezoek. Ook worden zo nu en dan lezingen belegd over een onderwerp gerelateerd aan verdriet en rouwverwerking. De activiteiten vinden normaliter op een zaterdagmiddag plaats. Omdat de leden uit het hele land komen, zijn de bijeenkomsten steeds op wisselende locaties.
Relatie
Het komt voor dat leden elkaar zo aardig vinden dat er een relatie ontstaat. Van Drie heeft dat in de drie jaar dat ze lid is, twee keer meegemaakt. „Dat is mooi, maar nadrukkelijk geen doelstelling van onze vereniging.”
Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Samen Alleen komen zo’n vijftig leden deze zaterdag bijeen in restaurant De Weistaar in Woudenberg. Het programma begint om 11.00 uur met een bak koffie, gevolgd door een potje boerengolf en een uitgebreide lunch. Van Drie: „Normaal proberen we onze activiteiten goedkoop te houden. Deze zaterdag is een uitzondering.”