Burgemeesters werken mee aan extra opvang asielzoekers
De burgemeesters van het Veiligheidsberaad werken mee aan de door het kabinet gevraagde extra opvang voor asielzoekers. Maar het Rijk moet dan wel tegelijkertijd toezeggingen nakomen die deze week gedaan zijn.
Als blijkt dat het Rijk verzuimt de toezeggingen na te komen, dan staken de veiligheidsregio’s hun inspanningen, aldus burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, voorzitter van het Veiligheidsberaad, vrijdag. De burgemeesters verwachten van het Rijk dat de beloofde dertig extra ambtenaren per veiligheidsregio die een en ander moeten gaan regelen er snel zijn. Ook moet het kabinet in de komende drie maanden werken aan een langetermijnperspectief voor de asielopvang.
Bruls noemde de overeenstemming die vrijdag met bewindslieden is bereikt „een fragiele afspraak”. De 25 veiligheidsregio’s gaan elk zoeken naar 225 extra noodopvangplaatsen om de overvolle aanmeldlocatie in Ter Apel te ontlasten. Enkele kleine regio’s zullen dat aantal wellicht niet helemaal gaan halen, aldus Bruls. Daarnaast moet er huisvesting komen voor 7500 statushouders. Die kunnen dan het asielzoekerscentrum verlaten, zodat er doorstroming is. Naast extra ambtenaren heeft het kabinet 40 miljoen toegezegd om woonruimte voor deze groep te realiseren.
Niet alle veiligheidsregio’s waren aanvankelijk bereid een bijdrage te leveren aan de uitbreiding van het aantal opvangplekken voor asielzoekers en statushouders. Maar het „overgrote deel” heeft beloofd zich „tot het maximale” in te spannen om te helpen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) na afloop van overleg met het Veiligheidsberaad. Volgens Bruls werken de burgemeesters na veel aarzelingen toch mee, omdat ze allemaal snappen dat er iets moet gebeuren.
Het Veiligheidsberaad heeft vrijdag benadrukt dat het op 1 oktober weer afgelopen is met de extra crisisnoodopvang. Dan moet er minstens een nieuwe opvanglocatie naast Ter Apel zijn gerealiseerd en liever nog drie, aldus Bruls. Ook moet het opvangsysteem flexibeler worden, want “ we weten al sinds 2015 dat het zo niet werkt.”