EU-ministers bijeen voor visserijoverleg
Ministers van de EU-landen zijn sinds maandag in Brussel bijeen voor de jaarlijkse vergadering over de visquota. Naar verwachting zullen ze pas woensdag tot besluiten komen.
De traditioneel moeizame onderhandelingen vinden ditmaal plaats onder voorzitterschap van de Nederlandse bewindsman van Landbouw en Visserij, Veerman. Die praat aanvankelijk met elk van zijn collega’s afzonderlijk. Daarna moet hij proberen binnen de groep als geheel overeenstemming te bereiken. Uitgangspunt vormen de eerder gepresenteerde voorstellen van Europees commissaris Borg.
Inzet van het overleg zijn de hoeveelheden die in 2005 mogen worden gevangen. Vooral het beleid met betrekking tot de kabeljauw ligt gevoelig. Deze soort dreigt, als de Unie geen ingrijpende maatregelen treft, uit de wateren te verdwijnen. Borg wil tegen die achtergrond enkele gebieden volledig sluiten, maar dat plan roept verzet op bij met name Denemarken en Groot-Brittannië. Als alternatief denkt hij erover het aantal zogenaamde zeedagen te halveren, wat betekent dat de schepen kortere tijd op zee doorbrengen.
Voor de Nederlandse vissers is kabeljauw minder belangrijk. Zij richten zich vooral op tong en schol. De desbetreffende quota blijven in de door Borg bepleite aanpak volgend jaar ongeveer op hetzelfde niveau als in 2004. De betrokken sector hoopt echter dat er uiteindelijk een wat gunstiger resultaat uit de bus rolt.
Natuurbeschermers dringen aan op drastische stappen om een herstel van de bestanden mogelijk te maken. „Hopelijk zijn de ministers dapper genoeg”, zegt een vertegenwoordigster van het Wereld Natuur Fonds (WNF). De milieubeweging Greenpeace stortte maandag als protest tegen de overbevissing dode vis op de straat voor het vergadergebouw in Brussel.