Raad van Kerken wil met visienota bijdrage leveren aan debat over duurzaamheid
Vertegenwoordigers van de negentien lidkerken van de Raad van Kerken (RvK) hebben onlangs unaniem ingestemd met de nieuwe visienota ”Naar een duurzame toekomst”.
Dat meldde de Raad van Kerken dinsdag op zijn website. De nota beoogt „een bijdrage te leveren vanuit de kerken aan het publieke debat in ons land over thema’s als klimaatverandering, duurzaamheid, grondstoffenschaarste en verlies aan biodiversiteit. De relatie met de christelijke traditie, het Bijbels getuigenis en de theologie is daarbij van wezenlijk belang”, schrijven de opstellers.
De RvK signaleert in de kerken „een groeiende betrokkenheid bij vraagstukken van klimaatverandering en duurzaamheid. Zo was de Raad van Kerken in maart 2021 betrokken bij het Klimaatalarm. Kerkelijke gemeenten en parochies namen ook in juni van dit jaar deel aan de klimaatmarsen op diverse plekken in het land. Verschillende werkgroepen van de Raad van Kerken volgden afgelopen jaar de besprekingen van de Verenigde Naties in Glasgow op de voet in de hoop dat deze conferentie een verandering ten goede teweeg zou brengen.”
Bewustwording
De nota ”Naar een duurzame toekomst” gaat uit van een „brede definitie van het begrip duurzaamheid.” Daarbij gaat het niet alleen over natuur en milieu. „Goed beschouwd gaat het bij duurzaamheid om de (verstoorde) verhoudingen tussen mens en mens, mens en aarde en mens en God”, aldus de nota.
Het visiedocument wil bijdragen „aan de bewustwording en betrokkenheid van en in kerken bij de uitdagingen die de transitie naar een duurzame samenleving met zich meebrengt. Betrokkenheid op duurzaamheid moet een wezenskenmerk van het kerkelijk leven worden en dient door te klinken in theologie, liturgie en diaconie.”