Zendingsdag GG: werken in de wijngaard omdat de Zoon gewerkt heeft
Er is veel werk te doen in Gods wijngaard, zei ds. G. W. S. Mulder zaterdag tijdens de zendingsdag van Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG). De opdracht tot gehoorzaamheid rust op iedereen, maar wordt niet in eigen kracht vervuld. „Werken in de wijngaard kan omdat de Zoon gewerkt heeft, en alles heeft volbracht.”
De predikant uit Ridderkerk en voorzitter van het zendingsdeputaatschap sprak zaterdag voor zo’n 3000 mensen in de Evenementenhal in Gorinchem. De 65e zendingsdag van ZGG droeg als thema ”Werk heden in Mijn wijngaard”. „Wat fijn dat het weer kan”, zei de predikant, die memoreerde dat de zendingsdag in de afgelopen twee jaar niet of alleen in sterk aangepaste vorm kon doorgaan, vanwege de coronamaatregelen.
Ds. Mulder opende de bijeenkomst vanuit Mattheüs 21:28b, het thema van de dag, naar aanleiding van de gelijkenis van de twee zonen die geroepen worden in de wijngaard te werken. „De eerste wil niet, maar krijgt berouw en gaat toch. Berouw uit zich het beste in dadelijke gehoorzaamheid. De tweede zegt dat hij gaat, maar doet het niet. Velen tonen liefde met de mond, maar hun hart gaat een andere weg. Knoppen en bloesems, hoe mooi ook, zijn nog geen vruchten. Hoe is dat met u?”
Als mensen weigeren gehoorzaam te zijn, wordt Gods Naam oneer aangedaan, aldus de predikant. „Dan wordt de schuld die op ons rust verzwaard. En hoe zullen ze dan worden toegebracht, die nooit van Hem hoorden? Het zal toch wat zijn als u vandaag hoort dat aan de andere kant van de wereld wonderen gebeuren, maar u blijft dezelfde.”
Degenen die wél gaan in gehoorzaamheid om te werken in de wijngaard, weten dat hun de kracht daarvoor ontbreekt. „Maar weet u wat hun geheim is? Er is nog een derde Zoon, Die hier niet genoemd wordt. De Gezondene des Vaders; in Hem ligt het werk vast. Zij die gezonden worden in de wijngaard, worden gezonden omdat Hij gezonden is. Om Jezus’ wil komt God niets in Zijn eer tekort, en om Jezus’ wil zullen zondaren komen.”
Levensgids
Nog altijd staan de gevolgen van het schrikbewind van de Rode Khmer gegrift in de harten van Cambodjanen, vertelde Hanneke Boer, sinds 2018 zendingswerker voor ZGG in het land. Ze schetste tijdens haar lezing in enkele lijnen de (kerk)geschiedenis en godsdienst van Cambodja. „Elk dorp heeft zijn eigen tempel. Mensen komen er naartoe om hun wensen kenbaar te maken, al weten ze eigenlijk niet wie er luistert. Het boeddhisme kent geen godheid, alleen wijsheden. In de praktijk leeft bij de Khmer vooral de waarheid: Wie goed doet, ontvangt goed; wie kwaad doet, ontvangt kwaad. Die levensgids kan gelatenheid met zich meebrengen.”
Ook is animisme springlevend in Cambodja. Boer vertelde het verhaal van een meisje dat niet naar de school durfde te komen uit angst voor geesten, nadat ze „een geest zonder hoofd” op het schoolplein had gezien.
In haar werk staat vooral het opbouwen van relaties centraal, schetste Boer. „Wijnstokken plant je niet in de wildernis, maar in een verzorgde wijngaard. Daar zijn veel werkzaamheden voor nodig: onkruid verwijderen, zorgdragen voor een goede bodem. Ergens in dat voorbereidende werk bevindt zich het zendingswerk in Cambodja. Voorzichtig en langzaam werk, dat door Gods genade elke dag verricht mag worden.”
Kwetsbaar
Pieter van Ojen gaf een fotopresentatie vanuit Albanië, het land waar hij als evangelist werkt. Daarin schetste hij tegenstellingen, zoals die in het werk openbaar komen. „Het is niet wat het lijkt, hebben we de afgelopen twee jaar in Albanië vaak gedacht.”
Na dertig jaar werk van ZGG in Albanië zou er toch resultaat zichtbaar moeten zijn, zo wierp Van Ojen de vraag op. Die ligt echter niet in grote aantallen. Zendingswerk blijkt vaak kwetsbaar, mensen kunnen afhaken. „Maar laten we tellen zoals de goede Herder Zelf telt. Eén voor één. Elk schaap is er één, een getuigenis van genade. En alle schapen komen thuis.”
ZGG-directeur Paul Eikelboom sprak in zijn zendingscolumn over het begrip bewogenheid, als het „ervaren van ontferming en verantwoordelijkheid voor anderen die in –geestelijke– nood zijn. Van daaruit geef je: je tijd, geld, aandacht, en misschien ook wel jezelf, om te werken in de wijngaard.”
Voorlichter Frans van Grol stelde de aanwezige zendingswerkers in opleiding en verlofgangers voor en presenteerde een ZGG-kookboek met 49 recepten uit zendingslanden. Traditiegetrouw werden de werkers toegezongen vanuit Psalm 121:4.
Vrucht
Zendingsdeputaat ds. H. J. Agteresch (Werkendam) sloot de ochtendbijeenkomst af vanuit Johannes 15:8. Hij schetste hoe een landman ranken met en zonder vrucht ontmoet en daarbij zijn snoeimes hanteert. „Tijdens een wandeling in de wijnbergen zag ik eens een landman bezig met een scherp mes. Op de grond lagen prachtig gekleurde volle druiventrossen, afgesneden. Die zou je toch laten hangen? Wat een les: niet ik bepaal de vrucht, maar de Landman bepaalt in Zijn wijsheid welke vrucht Hij kan gebruiken.”
In de middag konden bezoekers een keuzeprogramma volgen met onder meer een Bijbelstudie, vertelling of een escaperoom voor tieners.