Binnenland

Zorgautoriteit wil meer actie voor wegwerken wachtlijsten

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil dat zorgaanbieders en verzekeraars meer doen om de wachtlijsten voor operaties te verkorten. Momenteel wachten er 100.000 tot 120.000 mensen meer op een ingreep dan voor de coronapandemie.

ANP
15 June 2022 16:04Gewijzigd op 15 June 2022 17:56

Het lukt ziekenhuizen niet goed om de wachtlijsten weg te werken, onder meer vanwege het hoge ziekteverzuim onder medewerkers in de zorg. De NZa wil dat ziekenhuizen beter bekijken wie er precies wachten en welke patiënten mogelijk ergens anders geholpen kunnen worden. De autoriteit onderzoekt hoeveel extra zorg zelfstandige klinieken zouden kunnen leveren.

Ook is het „wenselijk” dat de zorgbemiddelaar beter onder de aandacht wordt gebracht bij patiënten die wachten op een ingreep. Iemand die op een wachtlijst staat, kan bij zijn of haar zorgverzekeraar om een zorgbemiddelaar vragen. Die kan helpen om een plek te vinden waar de patiënt mogelijk sneller terechtkan.

De NZa wil verder dat zorgverzekeraars „pro-actief in gesprek gaan met ziekenhuizen met lange wachtlijsten”. De autoriteit gaat komende periode bij de vier grootste verzekeraars controlebezoeken uitvoeren om te bepalen of ze genoeg doen om de uitgestelde zorg weg te werken.

De autoriteit noemt het „van groot belang” dat ziekenhuizen met lange wachtlijsten oplossingen zoeken om die in te korten. „De NZa heeft geen formele bevoegdheden om dit bij ziekenhuizen af te dwingen, maar roept ziekenhuizen op deze stappen te zetten in het maatschappelijk belang.”

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) laat in een reactie weten dat ziekenhuizen „luisteren” naar de oproep van de NZa. De ziekenhuizen gaan hun best doen om samen met onder meer zorgverzekeraars te kijken hoe ze wachtlijsten sneller kunnen wegwerken door „vraag en aanbod beter te matchen”, aldus een woordvoerder.

Belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland stelt dat het met het inhalen van uitgestelde zorg „inderdaad minder hard gaat dan we met z’n allen hadden gehoopt”. Volgens een woordvoerder staan zorgverzekeraars open voor suggesties voor hoe het beter kan, maar doen ze ook nu al hun „stinkende best” om uitgestelde operaties weg te werken, bijvoorbeeld door de zorgbemiddelaar onder de aandacht te brengen bij huisartsen en via sociale media.

Toch hebben zorgverzekeraars vooral een „faciliterende rol. Uiteindelijk moeten er toch voldoende verpleegkundigen en artsen beschikbaar zijn om operaties uit te voeren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer