Kerk & religieLeger des Heils

Majoor Bosshardthuis in het teken van naastenliefde

Het majoor Bosshardthuis van het Leger des Heils ligt in hartje Amsterdam. Jarenlang was het de woning en werkplek van majoor Bosshardt. Vorige week opende koningin Máxima het nieuwe experience center.

Bastiaan van Soest
15 June 2022 09:24
Het Leger des Heils opende in hartje Amsterdam een experience centrum. beeld Ronald Bakker
Het Leger des Heils opende in hartje Amsterdam een experience centrum. beeld Ronald Bakker

In de ontvangstruimte valt het wassen beeld van majoor Bosshardt direct op. Het beeld, in bruikleen gekregen van Madame Tussauds Amsterdam, straalt een en al vriendelijkheid uit. Naast het beeld staat de Solex die Bosshardt gebruikte. In de ontvangstruimte verwijst veel naar majoor Bosshardt. „Ze praatte met iedereen, of het nu iemand van achter de ramen was of een directeur. Daardoor kreeg ze ook veel gedaan”, stelt Gert Kraaijveld, manager van het Majoor Bosshardthuis.

Majoor Bosshardt woonde in het pand, het oudste stenen huis van Amsterdam, op de eerste verdieping. Daarboven, op de tweede en derde etage, woonde de familie Tinga. Op de vierde verdieping had Bosshardt een aantal bedden klaarstaan voor bezoekers. Als zij op haar ronde over de Wallen vrouwen tegenkwam die onderdak nodig hadden, kregen ze dat. Na een goede nachtrust en ontbijt ging Bosshardt het gesprek aan om te kijken welke hulp er nodig was. Ondertussen kon de opgevangen vrouw ook wel praktisch wat bijdragen in het huishouden. Momenteel zijn op de zolderverdieping de authentieke verhalen van deze vrouwen te horen. De derde etage doet dienst als vergaderlocatie. De verdieping wordt beheerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die door het Leger des Heils geholpen worden, helemaal in de stijl van Bosshardt.

Op de eerste verdieping is de kamer van majoor Bosshardt. Na haar overlijden in 2007 zijn al haar persoonlijke bezittingen opgeslagen. Aan de hand van foto’s is de kamer weer in oude staat teruggebracht. De inventaris is origineel. Het bed in de hoek, het uniform erboven, de zithoek en het bureau waar Bosshardt vele brieven schreef, het staat er allemaal. Op de eettafel haar agenda, die tot aan de dag van haar overlijden vol staat met afspraken.

Naastenliefde

De tentoonstelling in het pand laat de geschiedenis zien van het Leger des Heils. Deze maand is de organisatie 135 jaar actief in Nederland. Het Leger des Heils werd in 1865 opgericht door William Booth in Londen. Hij begon met het uitdelen van soep omdat „een lege maag geen oren heeft.” Daarnaast hield de van origine methodistenpredikant kerkdiensten. In 1887 vestigde de organisatie zich ook in Nederland. Met het Majoor Bosshardthuis wil het Leger des Heils laten zien wie de majoor was en hoe haar denkbeelden nog steeds belangrijk zijn. Kraaijveld: „Het werk van het Leger des Heils gaat nog steeds door. Majoor Bosshardt heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Haar naastenliefde is nog steeds een inspiratiebron. Met de tentoonstelling willen we nadrukkelijk een brug slaan naar de bezoeker. Hier vind je de indringende verhalen van slachtoffers van mensenhandelpraktijken, die ook nu nog plaatsvinden. Als je het experience center hebt bekeken, blijft er als het goed is maar een vraag over: „Wat kan ik doen voor de ander?” Dat antwoord zal voor iedereen verschillend zijn, je kunt geld doneren, zelf vrijwilligerswerk doen of werken met mensen die onze hulp hard nodig hebben.”

majoorbosshardthuis.nl


Meer over
Nieuws in beeld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer