EconomieElektriciteitsnet

Net Limburg, Noord-Brabant vol, geen ruimte voor nieuwe bedrijven

Nieuwe bedrijven in Noord-Brabant en Limburg kunnen voor zowel opwekking als afname van elektriciteit niet meer worden aangesloten op het elektriciteitsnet van TenneT.

Redactie economie
9 June 2022 09:49Leestijd 5 minuten
Medewerkers van Tennet staan bij een verdeelstation. beeld ANP, Remko de Waal
Medewerkers van Tennet staan bij een verdeelstation. beeld ANP, Remko de Waal

Dat heeft minister Rob Jetten (Energie) woensdag laten weten.

Het net zit in die provincies „nagenoeg aan de maximale capaciteit.” TenneT gaat op zoek naar oplossingen. Tot wanneer de stop duurt is op dit moment onduidelijk. Voor huishoudens „zijn er vooralsnog geen gevolgen”, aldus de bewindsman.

De vraag naar aansluitingen op het net in Noord-Brabant en Limburg is de afgelopen tijd „explosief” gestegen. Dit komt onder meer door „de snelle ontwikkeling van het aantal warmtepompen, laadpalen, nieuwe bedrijven en de verduurzamingsinitiatieven”, zoals de vergroening van de industrie. In de afgelopen maanden ging dat in Noord-Brabant en Limburg om ruim 800 megawatt aan nieuwe verzoeken, meldt TenneT. Dat is meer dan vier keer het verbruik van een stad als Den Bosch.

Jetten spreekt van „erg spijtig nieuws” met grote gevolgen. Ook bedrijven die meer stroom willen gebruiken, kunnen dat in deze regio’s voorlopig niet doen.

Er waren al eens problemen op het stroomnet, bijvoorbeeld in Amsterdam, maar niet eerder was zo’n grote ingreep nodig. Er zijn al jaren zorgen om de beperkte capaciteit van het net, vooral als het gaat om energie opgewekt door windmolens en zonnepanelen.

Onderzoek

TenneT gaat de komende tijd in gesprek met bedrijven die bereid zijn „om tegen een vergoeding de belasting van het net op piekmomenten te beperken.” Er loopt nu een onderzoek naar het gebrek aan ruimte voor toevoer van stroom, en TenneT laat ook de verstopping aan de afnamekant onderzoeken. De onderzoeken moeten in december klaar zijn.

De komende tien jaar investeert TenneT al circa 2 miljard euro in het stroomnet in beide provincies.

Onacceptabel

Dat nieuwe bedrijven in Noord-Brabant en Limburg niet meer kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet van TenneT „kan onacceptabele gevolgen hebben voor de economie, de energietransitie en vele maatschappelijke opgaven in vrijwel heel Zuid-Nederland”. Dat meldden de provincies Noord-Brabant en Limburg woensdagavond.

De provincies zeggen overvallen te zijn door het besluit van TenneT en willen zo snel mogelijk tot een „actieplan komen voor meer en slimmere capaciteit op het elektriciteitsnetwerk”. „De beslissing van de netwerkbeheerder is ongekend en onacceptabel. De gevolgen voor zowel de energietransitie als de rest van de Limburgse samenleving zijn aanzienlijk”, zegt de Limburgse gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels. „Ik roep alle betrokken partijen dan ook op tot het uiterste te gaan en nieuwe wegen te bewandelen om de effecten te voorkomen.”

Ook Anne-Marie Spierings, gedeputeerde van Noord-Brabant, noemt de stop op het net onacceptabel. „Juist nu we de afhankelijkheid van (buitenlands) gas willen afbouwen, zit de elektriciteitsinfrastructuur in een groot deel van Nederland aan zijn limiet.”

Volgens de provincies zal de impact van de stop enorm zijn. Zo kunnen nieuwe bedrijven zich niet vestigen als ze een grootverbruikersaansluiting nodig hebben en kunnen bestaande bedrijven hun huidige aansluiting niet uitbreiden.

Economische motor

De overbelasting van het stroomnet in Noord-Brabant en Limburg is een „mokerslag voor alles wat we belangrijk vinden in Nederland”, laat voorzitter John Jorritsma van de Stichting Brainport weten. Het samenwerkingsverband van techbedrijven rond Eindhoven stelt dat de stop van nieuwe bedrijfsaansluitingen „duurzaamheid, energietransitie en bedrijvigheid raakt.”

Jorritsma spreekt verder van „zand in de economische motor van ons land” en wijst erop dat Brainport een zogeheten mainport van Nederland is, net als bijvoorbeeld Schiphol en de haven van Rotterdam. „Hier maken we met duizenden bedrijven technologie en machines die de hele wereld over gaan. Die zijn nodig voor de grote transities waarvoor we allemaal staan, zoals de verduurzaming van energie en digitalisering.”

Tegelijkertijd merkt Jorritsma op dat het al lang „piept en kraakt in Brainport.” Hij wil de problemen „per ommegaande” gaan oplossen met het kabinet en netbeheerders TenneT en Enexis. De voorman van de stichting Brainport, tevens burgemeester van Eindhoven, wil daarom dat investeringen in energiezekerheid hoger op de agenda komen te staan.

Meer over
Stroomnet

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer