SGP uit college Oud-Beijerland
De fracties van Bint (Beijerlands Initiatief), VVD en PvdA gaan samen het nieuwe Oud-Beijerlandse college vormen. Dat betekent dat de wethouders van SGP, CDA en D66 moeten opstappen.
Dat hebben de nieuwe coalitiepartijen vrijdag bekendgemaakt. Met z’n drieën hebben ze elf van de negentien zetels. Bint stapte eind november uit het vorige college nadat de raad het afsprakenkader, over de ruimtelijke ontwikkelingen in de Hoeksche Waard, zeer tegen de zin van de lokale partij had aangenomen.
Het bericht komt daags na de mededeling van SGP-informateur drs. P. J. van Leenen aan de raad dat zijn lijmpoging voor herstel van de oude coalitie (Bint, SGP, CDA en D66) op niets is uitgelopen. Bint heeft halverwege de week Van Leenen laten weten hier niet meer mee verder te willen gaan. De coalitie in de oude vorm heeft bijna zeven jaar bestaan.
Volgens Bint-fractievoorzitter G. Jeelof is de lijmpoging op niets uitgelopen omdat „de coalitie gewoon niet meer op dezelfde golflengte zit. Bint is genegeerd door de andere coalitiepartijen over het afsprakenkader. Dat is er door de provincie met pure chantage en dreigementen doorgeduwd. Daar mag je nooit voor zwichten. De raad heeft het in meerderheid aangenomen, dat is een feit en daar moeten we ons bij neerleggen. We hebben vooraf echter duidelijk aangegeven dat dit voor ons een zeer zwaarwegend punt was. Ik denk dat anderen er op hebben gespeculeerd dat we toch niet zouden durven doorbijten. Tja, dan zijn de druiven nu zuur.”
Jeelof ontkent ten stelligste dat er achter de rug van informateur Van Leenen om al besprekingen gaande waren over een alternatief college. Ook VVD-fractievoorzitter L. Göbel stelt desgevraagd dat de informateur wist dat de combinatie Bint, VVD en PvdA een optie was toen bleek dat lijmpogingen geen zin meer hadden.
SGP-raadslid P. Meijer zei vrijdagavond echter te vermoeden dat Bint toch eerder deze week al achter de schermen heeft onderhandeld met VVD en PvdA. „Vreemd, want Bint heeft altijd de mond vol over openheid in het democratisch proces. Bint heeft het conflict om het afsprakenkader op de spits gedreven om grip op het collegebeleid te houden. De gang van zaken verdient geen schoonheidsprijs.”
Bint kwam zeven jaar geleden vanuit het niets met acht zetels in de raad en zakte na vier jaar terug tot zes zetels. Meijer denkt dat Bint met haar positiekeuze inspeelt op gevoelens onder de bevolking. „Omdat deze lokale partij niet handelt vanuit bepaalde principes, kiest ze op een populistische manier haar onderwerpen.”
Het college wilde vrijdag niet reageren tot de raadsvergadering van maandagavond. Meijer verwacht dat de CDA-, SGP- en D66-wethouder dan door een motie van wantrouwen van Bint tot aftreden worden gedwongen.
Meijer betreurt dat de zittende wethouders niet nog een jaar konden blijven om „belangrijke zaken” af te handelen.
Göbel erkent dat er een omslag in de Oud-Beijerlandse politiek komt. „Politiek kan hard zijn. Drie wethouders staan ineens op straat. Maar ik verwacht wel dat we de lopende zaken kunnen afhandelen. Alleen wel wat sneller, want we hebben altijd problemen gehad met de daadkracht van dit college. Alles duurde wel erg lang.”
Er wordt één wethouder geschrapt, waardoor het college teruggaat van vier naar drie wethouders. Bint-wethouder A. van Hemert, die ooit uit onvrede uit de VVD stapte, blijft en krijgt de post ruimtelijke ordening en economische zaken in haar portefeuille erbij. VVD-fractievoorzitter Göbel is beschikbaar voor een wethouderspost.