ConsumentRecept

Recept: lemoncurd

Elk voorjaar is het verbazingwekkend hoe snel de natuur opbloeit. Van kaal naar volle wasdom: dat lijkt soms in een oogwenk te gaan. Zeker als het na een periode van droogte overvloedig gaat regenen. Aan de frambozenranken zitten al heuse vruchtjes, de bramen staan volop in bloei. En ook aan de aardbeienplantjes, die na een vruchteloos jaar een herkansing (lees: een nieuwe plek) kregen, zitten zowaar een paar minibeien. Dat schept verwachtingen: binnenkort weer lekker zacht fruit uit eigen tuin. Overigens zit er ook een nadeel aan die groeispurts. Een paar veelbelovende kroppen sla en andijvie reageerden op die langverbeide regen door gelijk door te schieten.

geertje@rd.nl
31 May 2022 14:46
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Als voorschot op het seizoen van het zachte fruit maakte ik lemoncurd. Dit intens zure en tegelijk zoete Britse product (is het saus? is het vla?) is namelijk ideaal gezelschap voor bessen en beien. Ook lekker in de yoghurt, of als vulling in een taart. Of op een geroosterd broodje of een scone.

In sommige recepten wordt de curd direct in een pan op het vuur gemaakt, met als risico dat er stukjes gestold ei ontstaan. Bij gebruik van een au bain-mariepannetje (of eventueel een kom) weet je zeker dat dat niet gebeurt. Al duurt dat wel wat langer. Wie dat wil kan de hoeveelheden desgewenst eenvoudig halveren.

Ingrediënten (voor 2 tot 3 potjes)

4 citroenen, 400 g fijne kristalsuiker, 250 g roomboter, 4 eieren.

Bereiding

1. Rasp de schil van 2 citroenen met een fijne rasp – alleen de gele buitenkant, de witte laag geeft een bittere smaak. Pers de citroenen uit; ik kwam uit op in totaal 200 ml. Klop de eieren los.

2. Breng in een pannetje een laag water aan de kook. Zet het vuur daarna laag. Kies een kom die daarop past of gebruik een au bain-mariepannetje. Doe hier de rasp en het sap van de citroenen, de suiker en het eiermengsel in. Zet de kom of het pannetje boven op de pan met kokend water en verwarm alles al roerend tot de suiker is gesmolten en alle bestanddelen zijn gemengd.

3. Verdeel de boter in blokjes. Voeg die in gedeelten toe aan de citroenmassa. Blijf ondertussen steeds roeren. Verwarm de curd au bain-marie tot hij mooi gebonden is. Dat duurt zeker een kwartier. Een manier om te testen of het al zo ver is: schep met een lepel wat van het hete citroenmengsel op een schoteltje en veeg daar met een vinger doorheen. Als het getrokken spoor niet dichtloopt is het goed. De curd zal tijdens het afkoelen nog verder opstijven.

4. Zeef de curd om vliesjes, pitjes, schilletjes en andere ongerechtigheden te verwijderen. Schenk de hete, vla-achtige massa in uitgekookte potjes. Of laat de curd, als hij gelijk wordt gebruikt, afkoelen in een afgedekte schaal.

5. Als lemoncurd als laag in een biscuittaart wordt gebruikt is stevigheid extra belangrijk. Voor die toepassing is het een optie om een of twee geweekte blaadjes witte gelatine door de nog warme citroenvla te mengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer