Binnenland

„Mensen zijn blij zelf weer de regie te hebben”

Een inschenksensor, de robotstofzuiger, de keyfinder, een ringdeurbel, de druppelbril of de heupairbag, allemaal voorbeelden van handige hulpmiddelen. Ze stellen de ouder wordende medemens in staat veilig en comfortabel zelfstandig te wonen.

Conno Bochoven
31 May 2022 10:05
beeld Conno Bochoven
beeld Conno Bochoven

In de Inspiratiebus konden ouderen maandag in drie dorpen in de Hoeksche Waard ideeën opdoen. „Nuttig, want ik wil zo lang mogelijk zelf de regie houden”, zegt een bezoeker.

De chauffeur parkeert zijn bus in in Strijen, recht tegenover dorpshuis Streona. Vrolijke oranje stoeltjes staan uitnodigend klaar. Geregeld druppelen er mensen binnen. Binnen staan medewerkers van Welzijn Hoeksche Waard, de bibliotheek en mensen van de gemeente Hoeksche Waard, waaronder wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat, klaar voor de bezoekers.

Rolgordijn

Zo ook Maartje Vermeer, zij is docent van Avans Hogeschool. In samenwerking met de gemeente Breda en diverse zorgpartijen heeft Vermeer de Inspiratiebus ontwikkeld. De bus is volgens de docent vooral bedoeld om mensen laagdrempelig kennis te laten maken met wat er mogelijk is om het leven van alledag wat te ondersteunen. Ze laat een ouder echtpaar enkele snufjes zien. „Laat gordijn zakken”, zegt ze tegen een tablet en warempel, langs het raam van de bus daalt zacht zoemend een rolgordijn neer.

Datzelfde trucje kan ook met verlichting. „Handig”, zegt Maartje tegen het echtpaar, „want vaak zitten schakelaars op de grond achter de bank en heb je kans op nare valpartijen.”

„Ik vind het verrassend”, zegt meneer De Jong. „Je verwacht dingen zoals trapliften maar hier zie je allerlei simpele hulpmiddeltjes.” Zijn vrouw vult aan: „We zien het om ons heen, je wordt ouder maar je wilt zo lang mogelijk zelfstandig blijven. We kunnen nu nog zelf beslissen, straks wordt er misschien voor je beslist.”

Regie

Veel mensen zijn gecharmeerd van het simpele apparaatje om de gordijnen open en dicht te doen, weet Maartje uit ervaring. „Het grote voordeel is dat mensen nu zelf het tijdstip kunnen bepalen. Als je van thuishulp afhankelijk bent en je zit vooraan op de route kan het gebeuren dat ’s zomers de gordijnen al dicht gaan terwijl het nog licht is. Mensen zijn zo blij als ze zelf de regie weer hebben. Dat geldt ook voor medicijnen innemen bijvoorbeeld, een apparaatje piept als het tijd is. Je hoeft op niemand meer te wachten.”

Het haakt allemaal mooi aan op het project ”Lang Leve Thuis” van gemeente Hoeksche Waard, valt wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat bij. „Als we willen stimuleren dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuiswonen, is het belangrijk op tijd na te denken welke aanpassingen nodig zijn in huis. Of dat het misschien verstandig is te verhuizen.”

De gemeente startte daarom ook het project Compaan. Bij dit project kregen ouderen een simpele tablet waarmee ze kunnen communiceren. „En het bleek in coronatijd dat veel ouderen dat verrassend snel onder de knie hadden. Doordat ze gedwongen thuis zaten zijn ze er veel meer mee gaan doen. We hebben zelfs extra moeten inkopen.”

Bouwmarkt

Inmiddels stapt mevrouw Van Cappel binnen, 89 jaar jong en zeer bij de tijd. Op haar 80e begon ze aan de computer en geniet daar dagelijks van. „Ik ben hier omdat ik de ontwikkelingen wil volgen. Als het nodig is weet ik nu wat er is. En als het mijn tijd is ga ik naar de Heere Jezus, dat mag ik weten.”

Veel van die handige hulpmiddelen zijn overigens gewoon bij de bouwmarkt te koop. Wie dat niet lukt of meer wil weten kan via de gemeente of de zorg- en welzijnsinstellingen geholpen worden.

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer