Duitse machinebouw zet wederom streep door prognoses
Duitse machinebouwers verlagen voor de tweede keer dit jaar de verwachtingen voor de productie. Volgens de voorzitter van de nationale brancheorganisatie VDMA Karl Haeusgen is de situatie in korte tijd flink verslechterd en is het niet langer mogelijk om aan de eerder groeiprognose van 4 procent vast te houden voor dit jaar. In maart ging de raming voor de groei al van 7 naar 4 procent.
Duitse machinebouwers kampen onder andere met de impact van de oorlog in Oekraïne die grondstoffen en materialen minder goed beschikbaar en duurder maakt. Dat gebeurt op een moment dat er toch al sprake is van verstoringen in de toeleveringsketens. Daarnaast verergeren de lockdowns in China de problemen.
Haeusgen sprak tegen de krant Welt am Sonntag in aanloop naar vakbeurs Hannover Messe die zondag begint. „Bedrijven hebben een tekort aan halfgeleiders en een flink aantal andere elektronische componenten. Maar ook voor metalen en kunststoffen wordt de situatie weer ernstig. En dat is waar de Chinese lockdowns een veel grotere impact hebben,” zei hij.
Verschillende kenners waarschuwden eerder al voor problemen waar de Duitse industrie mee te kampen heeft. Een op de drie bedrijven kan te maken krijgen met omzetdaling door stijgende productiekosten en schaarste aan grondstoffen en halffabricaten, waarschuwde kredietverzekeraar Euler Hermes eind vorig jaar al. Dat was nog voordat de oorlog in Oekraïne de situatie nog erger maakte. Daarbij werd ook gewaarschuwd dat Nederland de klappen in de Duitse industrie zal gaan voelen.