Binnenland

Justitie achterhaalt hackers koninklijke chatsessie

Het openbaar ministerie heeft dinsdag in een groot onderzoek naar hackers zes woningen en twee bedrijfsgebouwen doorzocht. De groepen computerkrakers die in de panden waren gevestigd Xtreme Power (XP) en Down Under Crew (DUC) genaamd, zijn volgens justitie onder meer verantwoordelijk voor het verstoren van de koninklijke chatsessie eind januari van dit jaar. Bij de invallen namen rechercheurs computers en cd-roms in beslag.

ANP
10 April 2002 06:44Gewijzigd op 13 November 2020 23:30

De huiszoekingen vonden plaats in Almere, Goor, Terneuzen, Culemborg, Den Haag, Leeuwarden en Amsterdam. Een van de zes verdachte mannen die variëren in leefijd van 18 tot 30 jaar, is aangehouden. De politie trof een hennepkwekerij in zijn woning aan. De groep hackers wordt verdacht van computervredebreuk, vernieling van gegevens en vernieling van een telecommunicatienetwerk.

Een van de mensen bij wie huiszoeking is gedaan is A. Wieringa. Hij is eigenaar van provider Cavemen in Amsterdam. Volgens hem heeft de politie de harde schijven van twee servers in beslag genomen. Het ging de agenten volgens Wieringa voornamelijk op een zogenoemde Mike, een klant van Cavemen. „Iedereen kent die Mike en weet wat hij doet.” Volgens Wieringa is die Mike de spil en hangen de andere vijf verdachten een beetje om hem heen. Wat Mike precies op de server voor gegevens had staan weet Wieringa niet.

De advocaat van Wieringa is bezig uit te zoeken of de huiszoekingen rechtmatig waren. Daarnaast is volgens Wieringa de vraag of de politie de harde schijf wel had mogen meenemen

„Op de server stonden ook de gegevens van 299 andere klanten. Die heeft de politie nu ook allemaal. De advocaat zoekt uit of dat juridisch juist is.”

Het onderzoek naar de groepen startte met een Duits rechtshulpverzoek na een inbraak in februari vorig jaar in de bedrijfscomputer van een onderneming in Hamburg. Justitie vermoedt dat de verdachten door het wereldwijd digitaal inbreken in computers een netwerk hebben opgezet waarmee zogenoemde „distributed denial of service”-aanvallen (D-DOS attacks) kunnen worden uitgevoerd. Hierbij worden computers onderling gekoppeld en worden grote hoeveelheden gegevens richting de computer van een slachtoffer gestuurd waardoor deze vastloopt.

Door verschillende bedrijven in Nederland is de afgelopen maanden aangifte gedaan van het hacken van computers. Ook KPN deed aangifte na het mislukken van de koninklijke chatsessie. Tijdens dit internetonderhoud van Willem-Alexander en Máxima met het volk raakte de computer overbelast en liep de sessie in het honderd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer