Binnenland

Extra ruimte voor opslag radioactief afval geopend

De Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) heeft donderdag een nieuw deel van een gebouw geopend waar hoogradioactief afval wordt opgeslagen. Hierdoor komt ruimte vrij voor dubbel zoveel afval, vertelt directeur Jan Boelen van COVRA. De uitbreiding was onder meer noodzakelijk doordat de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele langer openblijft.

ANP
19 May 2022 16:02

Concreet past nu 50 kubieke meter extra hoogradioactief afval in het gebouw in Zeeland. Dat kan zeker tot het jaar 2130 blijven liggen. „Het ligt in een van de veiligste gebouwen van Nederland”, zegt Boelen. „Het is bestand tegen aardbevingen, windstormen, overstromingen en gasexplosies.” Na 2130 moet het afval dat nog radioactief is naar een ondergrondse opslag.

COVRA is het enige bedrijf in Nederland dat radioactief afval inzamelt. Het gaat dan niet alleen om hoogradioactief afval, maar om alle materialen waar mogelijk radioactiviteit aan kleeft, vertelt Boelen. In totaal ligt er zo’n 40.000 kubieke meter afval opgeslagen. Het gaat bijvoorbeeld ook om rookmelders, ziekenhuismateriaal of sommige soorten schroot. Van de meeste materialen zal de radioactiviteit na enige tijd vervallen zijn, zodat ze niet meer gevaarlijk zijn.

De Nederlandse staat heeft sinds 2002 alle aandelen van COVRA in handen en is daarmee de eigenaar van het radioactief afval. Het bedrijf is opgericht in de jaren tachtig. Voor die tijd werd radioactief afval verpakt in vaten en voornamelijk gedumpt in de oceaan. Door internationale verdragen is dat verboden sinds 1975.

Het gebouw is vormgegeven door de Zeeuwse kunstenaar William Verstraeten. Elke twintig jaar krijgt het gebouw een lichtere kleur, „als symbool voor het verval van het radioactief afval dat erin zit”, aldus COVRA. Over honderd jaar moet het gebouw wit zijn. „Een blikvanger in de omgeving”, noemt Boelen het gebouw.

De uitbreiding is geopend door wetenschapsjournalist Diederik Jekel. Ook trendwatcher Adjiedj Bakas en William D. Magwood van kernenergieagentschap OECD NEA spraken de bezoekers toe. Daarnaast kon iedereen een kijkje nemen in het gebouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer