Economie

ABN Amro maakt zich op voor mindere jaren

De concrete reorganisatieplannen van ABN Amro worden door analisten goed onthaald. De ingrijpende veranderingen kosten tientallen miljoenen euro’s meer dan verwacht. Daar staat tegenover dat de ingrepen beduidend meer opleveren dan ABN–topman Rijkman Groenink eerder aankondigde.

ANP
16 December 2004 15:33Gewijzigd op 14 November 2020 02:00

Het bankbedrijf schuift gelijksoortige onderdelen, zoals personeelszaken, in elkaar. Dat levert vanaf 2007 een besparing op van minimaal 600 miljoen euro per jaar. Dat is jaarlijks 100 miljoen euro meer dan werd beloofd. Daar bovenop komt vanaf 2007 een besparing van 170 miljoen euro op jaarbasis, als gevolg van een reeks maatregelen bij de divisie zakenbankieren.

„Als het allemaal gaat lukken, is het natuurlijk een aardig verhaal", aldus analist Renate Brand van FBS donderdag in een reactie. „Het is wel zo dat ABN Amro het ook nodig heeft."

Camiel Mulders van onderzoeksbureau IRIS onderschrijft dat. Beide analisten menen dat de ABN Amro nog met behoorlijke kostenposten kampt, waardoor de bank niet optimaal rendeert.

De afgelopen jaren kon ABN Amro vaak klinkende winstcijfers presenteren. Tot voor kort verdiende het concern veel geld met zijn Amerikaanse hypotheekbedrijf en ook de divisie zakenbankieren klom uit het dal.

„De komende jaren worden lastiger", voorziet Mulders. „De vooruitzichten voor de groei vlakken af." Niet alleen lopen de inkomsten uit afzet van hypotheken in de Verenigde Staten terug, ook in Nederland zijn de vooruitzichten zwak als gevolg van het economische klimaat. „Om tegenwicht te bieden, moet de bank in de kosten gaan snijden."

Alleen met saneringen komt ABN Amro er niet. De buitenwacht wil ook zien dat de inkomsten van de bank een gezonde groei laten zien, aldus analist Brand.

ABN Amro heeft een ruime oorlogskas, mede door de verkoop van de dochterbedrijven Leaseplan en Bank of Asia eerder dit jaar. Het concern heeft al diverse malen laten weten dat het op overnames loert. ABN Amro kijkt rond in Azië, en dan vooral naar overnameprooien in India. Ook Europa en de Verenigde Staten zijn in beeld. Vooralsnog heeft dat niet tot grote klappers geleid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer