Joesjtsjenko zegt door Oekraiense regering te zijn vergiftigd
De Oekraense oppositieleider Viktor Joesjtsjenko heeft donderdag gezegd dat hij ervan overtuigd is dat hij is vergiftigd door de Oekraense regering. In een interview met Associated Press zei hij precies te weten wanneer dat is gebeurd: op 5 september tijdens een diner met het hoofd van de Oekraense veiligheidsdienst.
‘Dat was de enige plek waar niemand van mijn team aanwezig was en geen voorzorgsmaatregelen rond het eten waren getroffen’, aldus Joesjtsjenko. ‘Het was een politiek moordproject, voorbereid door de autoriteiten.’
Een parlementaire commissie die de raadselachtige ziekte van Joesjtsjenko in oktober onderzocht, zei dat hij over pijn klaagde na een ontmoeting met het hoofd van de veiligheidsdienst Ihor Smesjko en diens plaatsvervanger Volodymyr Satsyoek. De commissie somde echter ook andere plaatsen op waar Joesjtsjenko op die dag gegeten of gedronken had.
Joesjtsjenko zei ervan overtuigd te zijn dat een inmiddels gestart gerechtelijk onderzoek ‘binnen enkele dagen of weken zal leiden naar de autoriteiten’ en ‘specifieke vertegenwoordigers van de regering’ die het vergif hebben aangeschaft en toegediend.
De hoeveelheid dioxine in het bloed van Joesjtsjenko is niet duizend–, maar zesduizendmaal hoger dan de normale waarde. Dat blijkt uit nieuwe proeven die Abraham Brouwer, hoogleraar milieutoxicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, heeft uitgevoerd.
De concentratie, 100.000 eenheden per gram bloedvet, is de op één na hoogste die ooit is gevonden, zei Brouwer woensdag. Brouwers team onderzoekt de monsters die de Rudolfiner Kliniek in Wenen vorige week bij Joesjtsjenko heeft afgenomen.
Brouwer en zijn medewerkers hebben de speurtocht naar welke van de vierhonderd soorten dioxine zijn gebruikt om Joesjtsjenko te vergiftigen inmiddels weten terug te brengen tot 29 en verwachten aan het eind van de week te kunnen zeggen welke het geweest zijn. Als de ‘chemische vingerafdruk’ bekend is kan er wellicht ook worden achterhaald uit welke bron het gif afkomstig is, zei Brouwer. Als het terug te voeren is tot een bekende bron moet er ook achter te komen zijn wie het heeft besteld of geleverd.