Duitsland begint grootschalig bevolkingsonderzoek
Duitsland organiseert voor het eerst in elf jaar een grootschalig onderzoek onder de bevolking. Meer dan 30 miljoen mensen worden geïnterviewd. Het doel is vast te stellen hoeveel mensen er in Duitsland wonen en wat hun woon- en werksituatie is.
Het Statistisches Bundesamt voert normaal elke tien jaar een volkstelling uit. Vorig jaar ging het onderzoek niet door vanwege de coronapandemie. Het verzamelen van betrouwbare demografische gegevens is volgens het statistiekbureau belangrijk, omdat de overheid daar veel besluiten op baseert.
De vragenlijsten worden naar 23 miljoen huiseigenaren gestuurd en nog eens naar 10,3 miljoen willekeurige Duitsers. Driekwart van die laatste groep krijgt nog extra vragen over bijvoorbeeld hun geslacht, burgerlijke staat en nationaliteit. De rest van de naar schatting 80 miljoen Duitsers hoeft niets te doen. Hun gegevens worden via digitale registers verzameld. Het statistiekbureau onderzoekt dit jaar voor het eerst ook de huurprijzen en de energieprijzen van verwarmingssystemen in huis.
In Nederland heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vorig jaar ook een volkstelling georganiseerd. Die verliep volledig digitaal en zonder dat burgers vragenlijsten moesten invullen.