Binnenland

Hoogervorst redt schone polissen

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid redt de prolifepolissen. Verzekeraars mogen vanaf 2006, als het nieuwe ziektekostenstelsel in werking treedt, verzekeringspakketten aanbieden zonder omstreden behandelingen als abortus, euthanasie, reageerbuisbevruchtingen en geslachtsverandering.

Redactie politiek
16 December 2004 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 02:00

De bewindsman heeft dat woensdag in de Tweede Kamer toegezegd tijdens de behandeling van de wet die samenvoeging van ziekenfondsen en particuliere ziektekostenverzekeringen regelt. Hoogervorst willigt daarmee een vurige wens in van de christelijke fracties. Vooral SGP-fractievoorzitter Van der Vlies en zijn ChristenUnie-collega Rouvoet zijn voor prolifepolissen. Door de toezegging van de bewindsman kunnen verzekeraars dezelfde opgeschoonde polissen blijven aanbieden als in het huidige verzekeringsstelsel.

Hoogervorst kwam gewetensbezwaarden tegen abortus woensdag nog verder tegemoet. Hij gaat de huidige financieringsregeling voor abortusklinieken niet onderbrengen in de nieuwe zorgverzekeringswet, zoals eerst de bedoeling was. Hij handhaaft de regel dat de bekostiging van abortusklinieken via een apart subsidiepotje verloopt.

Het idee om de bekostiging van de klinieken te laten zoals het is, kwam woensdag van CDA-kamerlid Omzigt. Door de toezegging van Hoogervorst zal in de nieuwe situatie niemand via zijn ziektekostenpolis, of deze nu opgeschoond is of niet, via zijn premie indirect abortusklinieken instandhouden.

De minister stond vorige week, tijdens een eerste debat over het nieuwe zorgstelsel, nog afwijzend tegenover prolifepolissen. Hij wilde niet verder gaan dan verzekerden de mogelijkheid bieden om verstrekkingen waar ze gewetensbezwaren tegen hebben, voor zichzelf „af te plakken.” Via de premies zouden ze echter wel aan de betreffende behandelingen meebetalen.

Het is nog niet helemaal duidelijk wat er gaat gebeuren met de premievervangende belasting die gemoedsbezwaarden tegen verzekeringen gaan betalen. Minister Hoogervorst wil hun belasting in een persoonlijk spaarfonds storten. Betrokkenen mogen dan vanaf hun 65e ziektekosten uit dit fonds betalen. SGP-kamerlid Van der Vlies zou graag zien dat de gemoedsbezwaarden in geval van hoge ziektekosten eerder van deze mogelijkheid gebruik mogen maken.

De wet die de herziening van het zorgstelsel regelt, krijgt steun van CDA, VVD en D66, zo bleek woensdag. Daarmee komt er een eind aan dertig jaar discussie over samenvoeging van ziekenfondsen en particuliere verzekeringen.

PvdA, GroenLinks, SP en ChristenUnie zouden graag zien dat de premies in het nieuwe stelsel afhankelijk zouden zijn van het inkomen. Nu moet iedere volwassene een vast bedrag van ruim 1000 euro betalen. De oppositiefracties vinden dat te veel mensen afhankelijk worden van de zorgtoeslag: een soort huursubsidie voor de zorgsector.

Volgens cijfers van het ministerie zullen 10 miljoen mensen, verdeeld over 6 miljoen huishoudens, zijn aangewezen op zorgtoeslag. De regeringspartijen CDA en VVD vinden dat geen probleem. Daardoor worden burgers volgens hen kostenbewust gemaakt. D66-kamerlid Bakker zei dat in een volgende kabinetsperiode moet worden overwogen om de zorgtoeslag direct over te maken naar de zorgverzekeraar. De verzekerde betaalt dan een beperkte, inkomensafhankelijke premie.

Hoogervorst wilde woensdag niet meer praten over verlaging van de premies die werkgevers moeten betalen. Zij moeten de helft van de totale premiekosten op tafel leggen. Dat vinden ze te veel. „Het loket is gesloten”, aldus de bewindsman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer