Mittal wordt grootste staalconcern ter wereld
De aandeelhouders van het staalbedrijf Ispat hebben woensdag ingestemd met de overname van LNM Holdings. De Indiase miljardair Lakshmi Mittal voegt beide bedrijven samen tot ’s werelds grootste staalconcern, Mittal Steel Company NV.
Mittal Steel krijgt een productiecapaciteit van 70 miljoen ton staal per jaar en verwacht dit jaar een omzet van 30 miljard dollar (23,5 miljard euro). Het concern heeft 165.000 werknemers in veertien landen. Tot nu toe was het grootste staalconcern Arcelor. Dat ontstond eind 2001 door een fusie van Arbed (Luxemburg), Aceralia (Spanje) en Usinor (Frankrijk).
Het nieuwe staalconglomeraat houdt kantoor in Rotterdam en krijgt een notering aan de effectenbeurzen van Amsterdam en New York. Het aantal werknemers op het hoofdkantoor aan het Hofplein verdubbelt naar 120.
Eind oktober werd bekend dat het aan het Damrak genoteerde Ispat LNM overneemt voor 13,3 miljard dollar aan nieuw uit te geven aandelen. Opmerkelijk genoeg krijgt Ispat slechts 18 procent in Mittal Staal terwijl het bedrijf goed is voor 28 procent van de omzet.
De multinational zal naar verwachting in het eerste kwartaal volgend jaar de overname van de Amerikaanse branchegenoot International Steel Group (ISG) afronden. Mittal biedt 4,5 miljard dollar in contanten en aandelen voor ISG.
Met de oprichting van Mittal Steel zet de 54-jarige Mittal de kroon op een leven in de staalindustrie. Met kleine flexibele productiebedrijven, die schroot gebruiken als grondstof, bouwde de Indiër in de jaren zeventig zijn staalimperium op. De familie Mittal beheert 100 procent van de aandelen in LNM en is voor 77 procent eigenaar van Ispat.
Het goedkope staal vindt wereldwijd gretig aftrek. Eenderde van alle auto’s in de Verenigde Staten heeft een bumper van Mittal-staal, zegt topman Mukherjee. Door branchegenoten over te nemen is het staalconcern het afgelopen decennium zeer sterk gegroeid.
De productie van het nieuwe concern is het drievoudige van het Nederlands/Britse staalconcern Corus. Mittal produceert, in tegenstelling tot onder meer Corus, voornamelijk goedkoop laagwaardig staal.
Ondanks de beursnoteringen zal er nauwelijks worden gehandeld in het aandeel Mittal. In het eerste kwartaal van 2005 zal het percentage verhandelbare aandelen stijgen van 3 tot 12 procent. Gewone aandeelhouders hebben weinig in te brengen binnen de onderneming. Ruim 99 procent van het stemrecht zal via preferente aandelen worden ondergebracht bij oprichter Lakshmi Mittal.
„We hebben de notering niet nodig om kapitaal aan te trekken”, zegt financieel directeur T. Ramaswamy. Het vertrouwen dat een notering uitstraalt is nodig voor de groei. Het conglomeraat aast op een aantal staalbedrijven in Centraal Europa en op het Turkse Erdemir. Over overnames in West-Europa kan Mukherjee niets zeggen. „Daar zijn veel dominante partijen zoals Arcelor en zijn de marges klein.”
In tegenstelling tot veel branchegenoten beheerst Mittal de productieketen van mijn tot hoogoven. Daardoor kan het bedrijf scherp op de kosten letten. De directie van Mittal voorziet een verdere consolidatie in de wereldwijde staalmarkt. Uiteindelijk zal de markt beheerst worden door bedrijven met een productie van 70 tot 100 miljoen ton, voorspelt Mukherjee.