Westen: Moskou achter cyberaanval op satelliet
Een uur voordat de eerste Russische militairen eind februari Oekraïne binnenvielen, hebben Russische hackers een cyberaanval op een belangrijk satellietnetwerk uitgevoerd. Met die beschuldiging kwam de Europese Unie dinsdag.
Later op de dag volgden vergelijkbare verklaringen van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Canada, Australië, Denemarken, Noorwegen, Tsjechië en Estland. Het is voor het eerst dat westerse landen Moskou zo uitdrukkelijk van deze cyberaanval beschuldigen.
Nederland sprak steun uit voor de verklaring van de EU. „Zulk gedrag is in strijd met de verwachtingen van alle VN-landen, waaronder Rusland, van verantwoord gedrag in cyberspace”, verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Groot-Brittannië en Estland gingen een stap verder en noemden de verantwoordelijken binnen Rusland. Ze wezen naar de militaire inlichtingendienst GROe. Die wordt vaker in verband gebracht met cyberaanvallen. De belangrijke hackersgroepen Fancy Bear en Sandworm zouden in opdracht van de GROe werken.
Windmolens
De aanval verstoorde het KA-SAT-netwerk van het Amerikaanse Viasat. Dat bracht niet alleen het Oekraïense leger en een reeks overheidsinstanties, bedrijven en internetgebruikers in problemen, maar richtte ook schade aan in EU-landen. Tienduizenden modems vielen uit en onder andere een flink aantal Duitse windmolens viel stil.
De cyberaanval „ondersteunde zeker” de Russische invasie, stelde EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij onderstreept dat de EU specifiek de Russische regering verantwoordelijk houdt. Tot dusver ging Brussel bij zulke aanvallen niet verder dan stellen dat die bijvoorbeeld vanaf Russisch grondgebied werden ondernomen.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zegt dat de cyberaanval was bedoeld om de commandovoering van Oekraïne te verstoren. Zijn Britse collega Liz Truss noemt de digitale aanval „duidelijk en schokkend bewijs van een moedwillige en schadelijke aanval van Rusland tegen Oekraïne.”