Verlies productiewaarde veehouder volledig vergoed in opkoopregeling
Veehouders die willen stoppen, kunnen met een nieuwe opkoopregeling 100 procent van de door te halen dierenrechten én het volledige waardeverlies van de productiecapaciteit vergoed krijgen.
„Volgende openstellingen van de voorliggende regeling zullen per definitie minder aantrekkelijk zijn”, zo staat op de website internetconsultatie.nl, waar de komende weken gereageerd kan worden op de conceptregeling van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).
Circa 10.000 bedrijven kunnen deelnemen aan de Landelijke beëindigingsmaatregel veehouderijlocaties (Lbv). In eerste instantie is er voor de uitkoop van melkveehouderijen 270 miljoen euro uitgetrokken en voor zowel varkens- als pluimveehouderijen 115 miljoen euro. Het ministerie van Landbouw verwacht dat met dit bedrag van 500 miljoen er 360 veehouders een opkoopsubsidie kunnen krijgen.
Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor uitkoop is dat een bedrijf een stikstofneerslag op stikstofgevoelige Natura 2000-gebied(en) heeft van ten minste 50 mol per jaar. Verder moet in het geval van melkveebedrijven ten minste 95 procent van de productierechten worden doorgehaald; bij varkens- en pluimveehouderijen ligt het minimum op 80 procent.
Naast de Lbv is ook de conceptversie van de tweede tranche voor de uitkoop van zogeheten piekbelasters gepubliceerd (MGA-2). Hiervoor is 250 miljoen beschikbaar.
Perspectief
De regering moet in het kader van het stikstofbeleid meer inzetten op het terugdringen van stikstofuitstoot op het boerenerf en boeren daarbij handelingsperspectief bieden, vindt de Tweede Kamer. Een meerderheid stemde dinsdag voor een motie van SGP-Kamerlid Roelof Bisschop, die zijn oorspronkelijke voorstel had afgezwakt.
Bisschop stelt dat bij de stikstofaanpak opkoop „op de eerste rang lijkt te staan” en de inzet op het verminderen van uitstoot op het boerenerf „met handelingsperspectief voor blijvende bedrijven” op de tweede plaats. Ook wijst hij erop dat het reduceren van stikstof op de boerderij relatief meer stikstofwinst oplevert. Volgens hem zijn er veel technische, voer- en zogeheten managementmaatregelen mogelijk om emissies „snel en aanzienlijk” te verlagen.
In eerste instantie vroeg de SGP’er in de motie om vooral in te zetten op het terugdringen van uitstootvermindering op het boerenerf, en minder op opkoop. Nadat een positieve beoordeling door het kabinet van de motie op losse schroeven kwam te staan, sleutelde Bisschop aan de tekst. Het woord „vooral” zwakte hij af naar „meer”, en de vraag om minder te focussen op opkoop schrapte hij.
De Kamer stemde ook voor een motie om concrete doelstellingen te formuleren voor de vermindering van stikstofuitstoot vanuit de industrie. Verder werd een motie aangenomen met het verzoek aan de regering om uitstoot, verspreiding en neerslag van onder meer stikstof ook met satellieten te meten.